Home » Kuchnia » Mus z białej czekolady z galaretką morelową

Mus z białej czekolady z galaretką morelową

tłum. Katarzyna Kurkowska

Składniki:

Mus:

6 g żelatyny spożywczej w arkuszach

240 g białej czekolady w kawałkach

125 g pełnego świeżego mleka

250 g świeżej śmietany do ubicia

Galaretka:

125 g moreli w syropie

125 ml wody

8 g żelatyny spożywczej w arkuszach

80 g cukru

Do dekoracji:

morele w syropie

cukier trzcinowy

Przygotowanie:

Rozmiękczyć żelatynę spożywczą w zimnej wodzie. W międzyczasie rozpuścić białą czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej.

W garnuszku doprowadzić mleko prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać dobrze wyciśniętej żelatyny. Następnie wlać żelatynę do rozpuszczonej czekolady, dobrze połączyć i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.

Ubić dobrze schłodzoną śmietanę elektrycznym mikserem i delikatnie połączyć ją z czekoladą dopiero gdy ta wystygnie do temperatury pokojowej.

Przełożyć mus do rękawa cukierniczego i rozlać do kieliszków. Następnie schłodzić kieliszki w lodówce, aby mus dobrze stężał.

Podczas gdy mus się chłodzi, należy przygotować galaretkę morelową: najpierw zmiksować mikserem morele. Podgrzać wodę w oddzielnym naczyniu i rozpuścić uprzednio zmiękczoną przez 5 minut i wyciśniętą żelatynę. Następnie dodać cukru, ciągle mieszając.

Połaczyć mieszaninę ze zmiksowanymi morelami i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.

Przelać schłodzoną galaretkę na wierzch musu i odstawić do stężenia w lodówce.

Na koniec obtoczyć morele w syropie w jasnym cukrze trzcinowym i udekorować nimi musy.

Tags