Jesienne ciasto kruche

0
1196

(DLA 8-10 OSÓB)

SKŁADNIKI:

· na ciasto kakaowe

  • 450 g mąki pszennej typu 00, polski odpowiednik 550 Luksusowa
  • 50g gorzkiego kakao
  • 200g cukru pudru
  • 300g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 2 szczypty soli

· na krem czekoladowy

  • 250g czekolady gorzkiej – 60% kakao
  • 250 ml świeżej śmietany do ubijania
  • 20g masła

· nadzienie i dekoracja

  • 200 g orzechów laskowych w karmelu lub migdałów
  • płatki migdałowe lub ozdoby czekoladowe, ew. gorzkie kakao

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder, miękkie, rozdrobnione masło i sól. Mieszamy składniki palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku (tzw. piaskowanie ciasta), następnie dodajemy 3 żółtka i wyrabiamy wszystkie składniki, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, a w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki; ciasta nie należy zbyt mocno wygniatać.

Ciasto wyrabiamy do momentu osiągnięcia gładkiej i jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto formujemy w gruby placek, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok. 30 minut, żeby znowu stało się elastyczne i nadawało się do dalszego wyrabiania. Rozwałkowujemy ciasto na obsypanym mąką blacie, obracając często wałkowane ciasto, tak by nie przykleiło się do blatu. Rozwałkowujemy placek na grubość 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i rozwijamy na tortownicy (forma tortownicy wg uznania), najlepiej o średnicy 24-26 cm. Smarujemy masłem spód tortownicy i boki. Gdy ciasto ułożymy w tortownicy, nożykiem wykrajamy nadmiar ciasta z boków. Następnie delikatnie dziurawimy ciasto (np. widelcem) i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni z opcją termoobiegu. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, czekamy aż ostygnie i dopiero wyjmujemy z tortownicy, potem przekładamy na paterę.

Przygotowanie nadzienia:

Połowę orzechów w karmelu miksujemy mikserem lub zgniatamy je wałkiem na granulki. Następnie rozdrobnione orzechy wykładamy na spód ostudzonego ciasta. Kroimy na kawałki gorzką czekoladę i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Podgrzewamy śmietanę aż do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków i wlewamy ją szybko do czekolady, mieszając łyżką. Czekolada powinna rozpuścić się w śmietanie, tworząc krem. Dodajemy do tego 20 g masła i mieszamy dalej. Kiedy krem osiągnie jednolitą konsystencję, wylewamy na ciasto, aż po brzegi. Czekamy chwilę do zastygnięcia kremu. Ciasto wkładamy do lodówki.

Dekoracja:

Dekorujemy ciasto niewielkimi orzeszkami laskowymi w karmelu i dekoracjami z czekolady. Posypujemy na koniec gorzkim kakao. Podajemy ciasto w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

***

Paola Panzeri

Pochodząca z Mediolanu magister literatury współczesnej, historyk i krytyk kina, Paola Panzeri z zamiłowania jest cukiernikiem. Pasja stała się jej zawodem. Od 15 lat aktywnie organizuje przyjęcia międzynarodowe, m.in. Ceremonię Olimpiady Zimowej w Turynie w 2006 r. oraz liczne edycje karnawałów weneckich. Od czerwca tego roku prowadzi w kanale Lei (Ona) w TV Sky program poświęcony robieniu ciast i tortów pt. “Słodkości Paoli”, który został wybrany jako najlepszy poradnik o tematyce cukierniczej w telewizji. Paola kocha kino, literaturę, sztukę współczesną i podróże po świecie. W szufladzie ma projekt kreatywnej cukierni w Wenecji… oraz dobrą i słodką przyszłość.