Home » Kuchnia » Pappardelle z sosem ragù z dzika

Pappardelle z sosem ragù z dzika

tłum. Konrad Gospodarowicz

Pappardelle z sosem ragù z dzika to treściwe pierwsze danie wywodzące się z Toskanii, a dokładniej z okoli Grosseto. Ten specjał znaleźć możemy jednak również w kuchni Umbrii i Górnego Lacjum. Potrawę przygotowuje się z drobno posiekanej marynowanej dziczyzny, która następnie podsmażana jest ze zmieloną cebulą, marchewką, selerem i przyprawami. Następnie dodaje się czerwone wino oraz przecier pomidorowy i całość gotuje się przez co najmniej 1,5 godziny. Pappardelle w sosie z dziczyzny najlepiej podawać z kieliszkiem dobrego, mocnego czerwonego wina.

Składniki dla 4 osób

150g białej cebuli

150g selera naciowego

150g marchwi

Szczypta suszonego, tartego rozmarynu

Szczypta suszonej, tartej szałwii

Szczypta suszonego, tartego liścia laurowego

1l przecieru pomidorowego

1 papryka chili

Sól wedle uznania

Pół szklanki oliwy z oliwek

Czerwone pełne wino

Szklanka mleka

2 ząbki czosnku

Sól i pieprz czarny mielony do smaku

500g chudego mięsa z dzika

500g makaronu pappardelle

Przygotowanie:

Pozostaw mięso na 24 godziny w marynacie z czerwonego wina czosnku, selera i liści laurowych. Po upływie doby obierz i zetrzyj cebulę oraz czosnek i podsmaż je na oliwie z oliwek w dość dużym rondlu. Dodaj pokrojone w drobną kostkę seler oraz marchew i smaż wszystko razem z przyprawami. Po 5-10 minutach dodaj odsączone z marynaty i drobno posiekane (lub zmielone maszynką) mięso z dzika. Podsmaż to jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj sól i czerwone wino. Kiedy sos już się całkowicie zredukuje, dodaj przecier pomidorowy i gotuj wszystko razem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby sos nie zrobił się zbyt gęsty. Jeśli jednak tak się stanie dodaj odrobinę ciepłej wody i kontynuuj gotowanie, które trwać powinno jeszcze około godzinę (całe gotowanie powinno trwać około 1,5 do 2 godzin zależnie od miękkości mięsa). Na kwadrans przed końcem gotowania dodaj mleko i wszystko dobrze wymieszaj.

Pappardelle ugotuj w dużej ilości osolonej wody i dodaj je do sosu. Podawaj z dodatkiem parmezanu.

Tags