Tiramisu

0
1275

Składniki:

Do biszkoptów:

  • 75g białek jajka
  • 90g drobnego cukru
  • 65g żółtek jajka
  • 20g miodu akacjowego
  • 37g mąki ziemniaczanej
  • 85g mąki typu 00
  • cukier puder do smaku

Do kremu tiramisù:

  • 4 świeże jajka, żółtka oddzielamy od białek
  • 120g drobnego cukru
  • 400g sera mascarpone
  • skórka z 1 cytryny

Do nasączenia:

  • 70 ml gorzkiej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki brandy (opcjonalnie)

Do truskawek:

  • 250g świeżych truskawek pokrojonych w małe kawałki
  • 2 łyżeczki cukru
  • skórka z 1 cytryny

Do dekoracji:

  • gorzkie kakao w proszku

Przygotowanie:

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPTY

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220°C Z TERMOOBIEGIEM

W pojemnej misce umieszczamy białka w temperaturze pokojowej i drobny cukier. Ubijamy mikserem aż do otrzymania zwartej, niezbyt twardej masy.

W drugiej misce mieszamy żółtka z płynnym miodem.

Następnie wlewamy żółtka do białek i mieszamy z dołu do góry tak, aby nie uszkodzić ubitej piany.

Do miski z wymieszaną masą przesiewamy partiami mąkę typu 00 i mąkę ziemniaczaną.

Wlewamy mieszaninę do rękawa cukierniczego i formujemy podłużne biszkopty. Pomiędzy ciastkami zostawiamy odstępy.

Posypujemy cukrem pudrem, jego nadmiar usuwamy suchym pędzelkiem.

Pieczemy biszkopty przez około 7-8 minut.

PRZYGOTOWUJEMY KREM TIRAMISU’

W dużej misce łączymy żółtka z cukrem, powoli dodajemy mascarpone. Mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy startą skórkę z cytryny.

W drugiej misce ubijamy białka i łączymy je z masą z żółtek i mascarpone, mieszając delikatnie z dołu do góry.

PRZYGOTOWUJEMY PŁYN DO NASĄCZANIA

W misce mieszamy kawę cukier i, opcjonalnie, brandy.

UKŁADAMY DESER W PUCHARKACH

Układamy naprzemiennie warstwy tiramisù:

na dnie kładziemy biszkopty nasączone kawą, a następnie obfitą warstwę kremu. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharka, na górze umieszczamy krem z mascarpone. Posypujemy wierzch przesianym gorzkim kakao.

Smacznego!

tłumaczenie pl: Natalia Dąbrowska