Home » Kuchnia » Tiramisu

Tiramisu

tłumaczenie: Natalia Dąbrowska

Składniki:

Do biszkoptów:

75g białek jajka

90g drobnego cukru

65g żółtek jajka

20g miodu akacjowego

37g mąki ziemniaczanej

85g mąki typu 00

cukier puder do smaku

Do kremu tiramisù:

4 świeże jajka, żółtka oddzielamy od białek

120g drobnego cukru

400g sera mascarpone

skórka z 1 cytryny

Do nasączenia:

70 ml gorzkiej kawy

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki brandy (opcjonalnie)

Do truskawek:

250g świeżych truskawek pokrojonych w małe kawałki

2 łyżeczki cukru

skórka z 1 cytryny

Do dekoracji:

gorzkie kakao w proszku

Przygotowanie:

PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPTY

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220°C Z TERMOOBIEGIEM

W pojemnej misce umieszczamy białka w temperaturze pokojowej i drobny cukier. Ubijamy mikserem aż do otrzymania zwartej, niezbyt twardej masy.

W drugiej misce mieszamy żółtka z płynnym miodem.

Następnie wlewamy żółtka do białek i mieszamy z dołu do góry tak, aby nie uszkodzić ubitej piany.

Do miski z wymieszaną masą przesiewamy partiami mąkę typu 00 i mąkę ziemniaczaną.

Wlewamy mieszaninę do rękawa cukierniczego i formujemy podłużne biszkopty. Pomiędzy ciastkami zostawiamy odstępy.

Posypujemy cukrem pudrem, jego nadmiar usuwamy suchym pędzelkiem.

Pieczemy biszkopty przez około 7-8 minut.

PRZYGOTOWUJEMY KREM TIRAMISU’

W dużej misce łączymy żółtka z cukrem, powoli dodajemy mascarpone. Mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy startą skórkę z cytryny.

W drugiej misce ubijamy białka i łączymy je z masą z żółtek i mascarpone, mieszając delikatnie z dołu do góry.

PRZYGOTOWUJEMY PŁYN DO NASĄCZANIA

W misce mieszamy kawę cukier i, opcjonalnie, brandy.

UKŁADAMY DESER W PUCHARKACH

Układamy naprzemiennie warstwy tiramisù:

na dnie kładziemy biszkopty nasączone kawą, a następnie obfitą warstwę kremu. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharka, na górze umieszczamy krem z mascarpone. Posypujemy wierzch przesianym gorzkim kakao.

 

Tags