HORECA® 2025: Triumf włoskiego smaku z Fattorie del Duca w Krakowie

0
5

FOTO: MARCIN KAŹMIERUK FOTOGRAFIA 

 

Kraków, 7 listopada 2025 r. – Hala EXPO Kraków. Zakończyło się jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych w Europie: Międzynarodowe Targi HORECA® oraz 22. Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. 

W dniach 5-7 listopada, pośród 232 wystawców i ponad 10 tysięcy zwiedzających, sercem włoskiej pasji i smaku było stoisko Fattorie del Duca Food&Prosecco. Firma, która od 2012 roku z dumą sprowadza na polski rynek najlepsze specjały Półwyspu Apenińskiego, zrealizowała trzynastą edycję swojego corocznego spotkania w Krakowie. Po raz kolejny targi okazały się wielkim sukcesem i triumfem rzemieślniczego smaku.

Fattorie del Duca to krakowski dystrybutor i importer włoskich produktów spożywczych, który od 2012 roku aktywnie działa na rzecz polskiej gastronomii. Firma jest nazywana „rzemieślnikami smaku”, ponieważ bierze udział w tworzeniu potraw o prawdziwie włoskim charakterze, wprowadzając na polski rynek wyselekcjonowane specjały, takie jak wędliny, sery i wina.

Kluczową misją Fattorie del Duca jest współpraca z profesjonalistami – restauracjami, pizzeriami, delikatesami i winiarniami – dostarczając im produkty od lokalnych włoskich producentów. Celem jest wspieranie tych, którzy stawiają na najwyższą jakość i autentyczny włoski smak.

Trzynasta edycja udziału Fattorie del Duca w targach to stały punkt w kalendarzu, organizowany co roku w Krakowie. Jak przyznają przedstawiciele firmy, zakończona edycja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem i była wielkim sukcesem, przynosząc duże zadowolenie klientom. Niezaprzeczalną atrakcją stoiska były pokazy Live Cooking, dzięki którym można było na żywo spróbować produktów i poznać ich zastosowanie.

Goście Specjalni i Partnerzy Kulinarni

Tegoroczne wydarzenie, które zakończyło się sukcesem, zostało uświetnione przez ważnych gości i partnerów:

Cristina Catese – SPECIAL GUEST. Prezeska Włoskiej Federacji Kucharzy w Polsce (Federazione Italiana Cuochi Polonia) oraz ceniona szefowa kuchni i konsultantka. Na co dzień prowadzi warsztaty, szkolenia i występuje w programach telewizyjnych (m.in. Pytanie na Śniadanie TVP). Autorka książki Italia Amore Mio oraz ekspertka i ambasadorka włoskich produktów, stale współpracująca z Ambasadą Włoch oraz Agencją Italian Trade Agency. Jej obecność była gwarancją autentycznej wiedzy i pasji.

Łukasz Hrabia – Maestro Pizzaiolo. Brand Ambassador i Technik Polselli w Polsce. Jeden z najbardziej utytułowanych pizzaiolo w kraju oraz instruktor Accademia Polselli. Jako ekspert w zakresie mąk Polselli (dystrybuowanych przez Fattorie del Duca), Łukasz Hrabia demonstrował sztukę idealnej pizzy.

Ponadto stoisko tętniło życiem dzięki obecności kluczowych włoskich dostawców rzemieślniczych. Goście mogli osobiście spotkać się z producentami, którzy na co dzień tworzą najwyższą jakość: od Martino z Latteria Perenzin, specjalisty od wielokrotnie nagradzanych serów, przez Dario z Valcolatte, odkrywającego sekrety świeżej mozzarelli, po przedstawicieli historycznej marki wędlin Cavalier Umberto Boschi, pielęgnującej ponad stuletnią tradycję. Włoskie smaki dopełnił Marco z Palazzo Tronconi, prezentujący filozofię i wyjątkowe smaki win biodynamicznych. Ta bezpośrednia obecność rzemieślników podkreśliła misję Fattorie del Duca: dostarczanie produktów o gwarantowanej, lokalnej autentyczności.

Sukces tegorocznej edycji jest motywacją do dalszego działania. Fattorie del Duca dziękuje wszystkim za liczne przybycie i  już teraz zaprasza na następne wydarzenia i  do śledzenia ich w mediach społecznościowych. 

www.delduca.pl