ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Spaghetti cacio e pepe

Przed wami włoska klasyka gatunku, pełna smaku, a wymagająca niewielu składników. W przygotowaniu nie jest wcale taka prosta, trzeba wiele uwagi, by za bardzo nie roztopić serów, przepis na sukces to drobno je zetrzeć, wybierając te bardzo dojrzałe lub suche. Otrzymany w ten sposób krem idealnie otuli spaghetti. Składniki: 40 g sera Pecorino 20 g Grana padano lub Parmigiano reggiano 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine 1⁄2 łyżki czarnego ziarnistego pieprzu 2 łyżeczki skórki startej...

XXX FORUM EKONOMICZNE

„Europa w poszukiwaniu przywództwa” Forum Ekonomiczne w Karpaczu jest największą w Europie Środkowo-Wschodniej platformą spotkań, na której nie tylko dyskutuje...

Technologie, bez których trudno...

Przemysł obronny, lotniczy, kosmiczny i elektroniczny są szybko rozwijającymi się sektorami, które przyczyniają się do bezpieczeństwa i dobrobytu narodów....

Stefano Colli-Lanzi: technologia i...

Stefano Colli-Lanzi jest dyrektorem generalnym międzynarodowej włoskiej firmy Gi Group i wykładowcą na Uniwersytecie Katolickim w Mediolanie. W tym...

Sześć polskich firm na...

Venice Design Week, 9 - 17 października Venice Design Week jest wznowieniem wydarzenia, które od dwunastu lat przyciąga do tego...

V Jubileuszowa edycja konkursu...

Związek Polaków w Kalabrii – Włochy już od pięciu lat jest organizatorem konkursu „Polak Roku we Włoszech”. Pomysłodawcą jest...

„Trouble in Paradise”– Polski...

W świetle wydarzeń ostatniego roku temat 17. Międzynarodowej Wystawy Architektury nie mógł zabrzmieć bardziej aktualnie. 63 reprezentacje narodowe z...

Spaghetti cacio e pepe

Przed wami włoska klasyka gatunku, pełna smaku, a wymagająca niewielu składników. W przygotowaniu nie jest wcale taka prosta, trzeba wiele uwagi, by za bardzo nie roztopić serów, przepis na sukces to drobno je zetrzeć, wybierając te bardzo dojrzałe lub suche. Otrzymany w ten sposób krem idealnie otuli spaghetti. Składniki: 40 g...

Okulary kultury, czyli o tym, jaki jest typowy Włoch i typowy Polak

Wielu z nas szuka sposobów na to, by lepiej zrozumieć przedstawicieli innych narodów i nie chodzi wyłącznie o znajomość języka obcego, ale o poznanie różnic międzykulturowych po to, by lepiej się komunikować, efektywniej pracować oraz budować silniejsze relacje między Polakami a Włochami. Ile ludzi, tyle historii o Polakach i Włochach...

O jaśminie pachnącym, smaku...

Nie ma większego malarza włoskich krajobrazów, niż Jarosław Mikołajewski. Poeta, który jak nikt inny opowiada o Sycylii, bez popadania...

Teatr, teatro, theatrum, θέατρον

Kultury grecka i łacińska uważane są za świeckie fundamenty naszej kultury europejskiej i w rzeczy samej, po Grekach i...

Parafia, diabeł, anioł

Etymologia to wspaniała nauka, która stanowi jeden z działów językoznawstwa. Wydaje się, że jest to także dział, który najczęściej...

Dlaczego w Bolonii żyje...

W Bolonii można zobaczyć historyczne centrum: 2 wieże, Bazylikę San Petronio, Sanktuarium Madonna di San Luca. Całe miasto przejdziesz...

San Marino: od patrona...

Republika San Marino jest małą szkatułką pełną skarbów do odkrycia. To interesujący kierunek turystyczny, który zawiera historię jednego z...

Moja ziemia – między...

Mam 36 lat, jestem inżynierem na stanowisku kierownika, a moim hobby jest fotografowanie mojego regionu dronem. Mieszkam na Sycylii,...

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski