ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Karczoch czy słonecznik? Nie, to topinambur!

Artykuł został opublikowany w numerze 79 Gazzetty Italia (luty-marzec 2020) Niemiecka rzepa, karczoch jerozolimski, słonecznik kanadyjski lub po prostu topinambur! Ile nazw dla warzywa tak prostego, ale jakże wszechstronnego w kuchni!  Jego nazwa naukowa to Helianthus Tuberosus. Nazwa ogólna (Helianthus) pochodzi od dwóch greckich słów: „helios” (słońce) i „anthos” (kwiat) w nawiązaniu do tendencji niektórych roślin z tego rodzaju do odwracania kwiatostanu w stronę słońca, reakcja zwana heliotropizmem. Nazwa gatunkowa (tuberosus)...

Gianluca Migliorisi – 30...

Od Roberta Baggio do Andrzeja Wajdy, z Vicenzy do Warszawy poprzez miłość, sport i mnóstwo pracy. Tak...

Spotkanie w Mediolanie „Invest...

Invest in Poland: Włoska firma w Polsce a możliwości, jakie dają specjalne strefy ekonomiczne W środę 29 listopada br. odbędzie się...

Zmiany w podatkach od...

Z dniem 1 stycznia 2017 r. nastąpił szereg istotnych zmian podatkowych w zakresie podatków: CIT, PIT oraz VAT. W...

Żyjąc z wirusem

"Kto chce zachować swoje życie, straci je!" Ewangelia św. Łukasza  9,24 Lecz jak mielibyśmy nie brać udziału w tej "wojnie" z...

Fare Cinema: przegląd na...

„Fare Cinema” to tematyczny przegląd przeznaczony do promocji włoskiego kina i przemysłu filmowego. Przegląd organizuje Dyrekcja Generalna ds. Promocji...

Misia Konopka: „We Włoszech...

Artykuł został opublikowany w numerze 80 Gazzetty Italia (maj 2020) Od 40 lat co roku jeździ do Włoch. Studiowała malarstwo,...

Karczoch czy słonecznik? Nie, to topinambur!

Artykuł został opublikowany w numerze 79 Gazzetty Italia (luty-marzec 2020) Niemiecka rzepa, karczoch jerozolimski, słonecznik kanadyjski lub po prostu topinambur! Ile nazw dla warzywa tak prostego, ale jakże wszechstronnego w kuchni!  Jego nazwa naukowa to Helianthus Tuberosus. Nazwa ogólna (Helianthus) pochodzi od dwóch greckich słów: „helios” (słońce) i „anthos” (kwiat) w...

Joanna Ugniewska o sztuce tłumaczenia

Artykuł został opublikowany w numerze 79 Gazzetty Italia (luty-marzec 2020) Joanna Ugniewska, profesor zwyczajny Uniwersytetu Warszawskiego, autorka książek poświęconych literaturze włoskiej XIX i XX wieku, m.in. monografii „Giacomo Leopardi”, zbioru szkiców „Scritture del Novecento” (2008), zbioru esejów „Podróżować, pisać” (2011) i „Miejsca utracone” (2014), współautorka „Historii literatury włoskiej XX wieku”,...

Joanna Ugniewska o sztuce...

Artykuł został opublikowany w numerze 79 Gazzetty Italia (luty-marzec 2020) Joanna Ugniewska, profesor zwyczajny Uniwersytetu Warszawskiego, autorka książek poświęconych literaturze...

Kabaret, parodia i nonsens....

Artykuł został opublikowany w numerze 79 (luty-marzec 2020) i 80 Gazzetty Italia (maj 2020) Muzyka rozrywkowa miała zawsze skłonność do...

It.aldico

It.aldico to kameralna szkoła języka włoskiego prowadzona przez doświadczoną lektorkę, wykładowcę UW i tłumaczkę języka włoskiego. Program zajęć układany jest...

Mój miesiąc w Polsce

Dopiero zaczął się pierwszy poranek z mojego miesiąca w Polsce a zdaje mi się, że minęło już kilka dni....

Różne twarze Sardynii

Artykuł został opublikowany w numerze 76 Gazzetty Italia (sierpień-wrzesień 2019) Czas jakby zatrzymał się na bezdrożach, pośród pofałdowanych ziem, spadzistych...

Na Zanzibarze: mówiąc po...

Artykuł został opublikowany w numerze 52 Gazzetty Italia (wrzesień 2015) Mityczna wyspa przypraw, na której urodził się Freddy Mercury. Antyczny...

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski