Italian Pizza Championship w Polsce: pizzeria Enigma (Wrocław) wygrywa pierwszą edycję

0
17
Foto: Bartek Banaś

Com.It.Es. Polska zorganizowało pierwszą edycję Italian Pizza Championship (Włoskich Mistrzostw Pizzy) w Polsce pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie oraz warszawskiego biura ITA – Italian Trade Agency. Projekt powstał we współpracy z Mistrzem Pizzaiolo Gabriele Costabile — w celu promowania włoskiego know-how i produktów Made in Italy poprzez jeden z najbardziej lubianych symboli Włoch: pizzę. 

Po lokalnych eliminacjach, w których wzięło udział około 45 pizzerii z Krakowa, Wrocławia i Warszawy, w finale w restauracji Abruzzo w Warszawie zmierzyło się trzech zwycięzców: Sette (Kraków), Enigma (Wrocław) i Dziurka od Klucza (Warszawa). Pod okiem jury technicznego – szefa kuchni Mutti Carlo Casoniego, Waltera Busalacchiego (właściciela Non solo Pizza) szefa kuchni i influencera Mattia Centiniego – pod przewodnictwem Witolda Casettiego, finał mianował Enigmę (Wrocław) „Najlepszą włoską pizzę w Polsce”, a za nią uplasowały się Dziurka od Klucza i Sette. Wszystkie trzy lokale zostały nagrodzone przez ambasadora Włoch w Polsce Lucę Franchettiego Pardo. Jury mediów przyznało następnie nagrodę „Najbardziej medialna pizza” Dziurce od Klucza.

Inicjatywa, która odbyła się po raz pierwszy w Polsce, cieszyła się dużym zainteresowaniem publiczności i przedstawicieli branży, potwierdzając jakość pizzerii w trzech zaangażowanych miastach i otwierając drogę do ewentualnego rozszerzenia na inne miejscowości w Polsce w kolejnych edycjach. Organizatorzy dziękują sponsorom: Mutti, Molini Pizzuti, Gusto Food Service, Frantoio Verna, Cuore Nero, Di Sipio oraz partnerom medialnym: Gazzetta Italia, Throwback Pasta oraz współorganizatorowi: Fundacji Włosko-Polskiej InteRe. Dla Com.It.Es. Polska mistrzostwa stanowią ważny etap w misji promowania znakomitej włoskiej kuchni i wzmacniania dialogu kulturowego między Włochami a Polską.

Pizzerie zainteresowane udziałem w edycji 2026 zapraszamy do kontaktu na adres segreteria@comitespolonia.pl.

Foto: Bartek Banaś