Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Bottegas_baner
baner_big
Studio_SE_1068x155 ver 2
LODY_GAZETTA_ITALIA_BANER_1068x155_v2
ADALBERTS gazetta italia 1066x155
Baner Gazetta Italia 1068x155_Baner 1068x155

Paolo Genovese: w dialogu z naszym szalonym umysłem

Co kryje się w naszych myślach? Kto tak naprawdę mieszka w naszej głowie? Osoba szalona, romantyczna, namiętna, racjonalna? A może w naszym umyśle panuje niezły tłok? W swoim nowym filmie „Follemente”, który trafi do kin w Polsce 4 lipca w dystrybucji Aurora Films, reżyser i scenarzysta Paolo Genovese opowiada o relacjach międzyludzkich i różnych osobowościach, które zamieszkują nasze umysły.  Bohaterami filmu są Piero i Lara. Ich pierwsza randka wywołuje u...

Confindustria Polonia przekroczyła próg...

Dwa kamienie milowe pod znakiem 100. 100 to liczba dotychczasowych wydań Gazzetta Italia, a także, od kilku tygodni, liczba...

Ambasador Luca Franchetti Pardo:...

  Luca Franchetti Pardo objął stanowisko ambasadora Włoch w Polsce w lutym 2023. W swojej karierze dyplomatycznej, zapoczątkowanej w 1989...

Firmy włoskie zapraszają na...

TEKST: PIBW-CAPI Polska Izba Biznesu we Włoszech, CAPI i Smart Iting zaprosiły włoskie firmy do wystawienia się w dniach 8-10...

Międzynarodowa Nagroda Aquila d’Oro...

W sobotę 31 maja w Miejskim Ośrodku Kultury w Gnieźnie odbyła się XX edycja MIĘDZYNARODOWEJ NAGRODY "AQUILA D'ORO" ("ZŁOTEGO...

Sukces Włoch na Międzynarodowych...

Obecność Włoch na Międzynarodowych Targach Książki w Warszawie, które odbyły się w dniach 15–18 maja, odniosła wielki sukces. Włoski...

Włochy na Targach Książki...

tłumaczenie pl: Karolina Ciupka   W 2024 Włochy po raz pierwszy wystąpiły w roli Gościa Honorowego Międzynarodowych Targów  Książki w Warszawie...
Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Bottegas_baner
baner_big
Studio_SE_1068x155 ver 2
LODY_GAZETTA_ITALIA_BANER_1068x155_v2
ADALBERTS gazetta italia 1066x155
Baner Gazetta Italia 1068x155_Baner 1068x155

Migdałowe ricciarelli

przepis przygotowała: Paola Panzeri tłumaczenie pl: Agata Pachucy   Składniki ◼ 200 g białej mąki migdałowej ◼ 65/70 g białka w temperaturze pokojowej ◼ 200 g cukru pudru ◼ 1 niecała łyżeczka soku z cytryny ◼ skórka starta z jednej pomarańczy ◼ pół laski wanilii ◼ 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z migdałów ◼ 2/3 łyżki wody ◼ 300 g cukru...

Paolo Genovese: w dialogu z naszym szalonym umysłem

Co kryje się w naszych myślach? Kto tak naprawdę mieszka w naszej głowie? Osoba szalona, romantyczna, namiętna, racjonalna? A może w naszym umyśle panuje niezły tłok? W swoim nowym filmie „Follemente”, który trafi do kin w Polsce 4 lipca w dystrybucji Aurora Films, reżyser i scenarzysta Paolo Genovese opowiada...

Czytam, żyję lepiej: polecenia...

Neapol, Sardynia, Sycylia, wspomnienia z podróży, przygody między Wenecją a Warszawą, szczęście, którego najlepiej szukać w Polignano a Mare,...

Fałszywi przyjaciele: pułapki tłumaczeń 

tłumaczenie pl: Beata Dzierżak W rozległym wszechświecie języków, język polski i język włoski jawią się jako dwa fascynujące systemy lingwistyczne,...

Bazylia, oregano, pietruszka

Trudno porównuje się dzisiejszą kuchnię grecką i włoską do kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Powód ku temu jest prosty:...

Podróżując wszystkim zmysłami

Agnieszka Tiutiunik zajmuje się komunikacją, budowaniem marek i strategii PR w sektorze kultury, a Przemek Pozowski jest dziennikarzem sportowym...

Asiago – wyżyna cudów

tłumaczenie pl: Karolina Ciupka Do lipca zeszłego roku rozmowa o Asiago była dla mnie i dla kilku innych nieuleczalnych graczy,...

Palermo 

foto: Kuba Świderek Nie była od pierwszego wejrzenia. Gdy jechałem po Jej ulicach przestraszony otaczającym mnie chaosem, nie o miłości...