Wina lodowe

0
912

Wina lodowe

Prawdziwe lodowe perły, grona bogate w cukry, zbierane w ​​bardzo nietypowym okresie. Jeśli kiedykolwiek widzieliście kogoś podczas winobrania w styczniu, oto co przygotowywał. Założę się, że niewielu z was kiedykolwiek słyszało o winach lodowych, a jeszcze mniej jest tych, którzy kiedykolwiek spróbowali tej tak rzadkiej, a zarazem wyjątkowej odmiany. Może ktoś słyszał o nich pod nazwą “ice wine” lub “Eiswein”, ale to nadal ten sam produkt.

Mówimy tu o wyróżniającym się rodzaju wina, pozyskiwanym na ściśle określonych obszarach, szczególnie w krajach północnych, gdzie niskie temperatury umożliwiają uzyskanie prawdziwych klejnotów enologicznych. Są to wyjątkowe wina z podsuszonych winogron, słodkie, o intensywnych aromatach i smakach nie do pomylenia, niczym prawdziwe skarby do odkrycia i degustacji. W niektórych obszarach plantatorzy winorośli decydują się pozostawić kiście na krzewach, nie na krótki okres dojrzewania, jak to się czasem zdarza w przypadku niektórych win deserowych, ale aż na cały okres jesienno-zimowy, decydując się na winobranie w styczniu/lutym. W tym czasie są one spowite grubą warstwą lodu, powstałą przez zamarznięcie wody wewnątrz pojedynczych gronek. Pancerz ten zapewnia mniejsze oddzielenie wody podczas tłoczenia, produkując moszcz bogaty w cukry, kwasy i sole. Aby to osiągnąć, tłoczenie odbywa się w temperaturze sięgającej około -7 ° C. Im mniej wody zostanie uwolnione, tym większe będzie stężenie cukru.

To właśnie z powodu zjawiska odmrażania ​zbiory są bardzo niskie, biorąc pod uwagę, że dla jednej winnicy wynoszą one zaledwie 5-10% zamarzniętych winogron, które są w stanie wydzielić użyteczny moszcz, a ekstrakcja moszczu jest znikoma, co tłumaczy wysoką cenę jednej butelki wina. Istnieje niewiele obszarów, gdzie wyrabiane są te wina: we Włoszech możemy spotkać ich producentów głównie w Południowym Tyrolu, ale znacznie większa liczba występuje w Niemczech, Kanadzie i Austrii. Do pozyskania ice wine wykorzystywane są białe odmiany winorośli, takie jak Riesling, Gewürztraminer, Riesling i Moscato bianco i czerwone, głównie Cabernet Franc. Jak wcześniej wspomniano, wina te są nazywane w różny sposób w zależności od obszaru produkcji: ice wine w Kanadzie, Eiswein w Niemczech, vini di ghiaccio we Włoszech, vins de glace we Francji. Nazywajcie je jak chcecie, ale spróbujcie jak najszybciej!