Włoskie wina bohaterami Targów Enoexpo w Krakowie.

0
3053

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Między 7 a 9 listopada w Krakowie odbyły się Międzynarodowe Targi Wina Enoexpo. Jest to jedyne tego typu wydarzenie w Polsce. Wśród uczestników znalazło się  15 włoskich przedsiębiorstw, zaproszonych przez oddział ICE w Warszawie : Agricole Alberto Longo, Caiaffa Vini Biologici, Casa Vitivinicola Romano, ME.SV.I., Fattoria di Rietine, Firriato, La Guardiense, Masi Renzo & C., Fattoria di Basciano, Michele Viano, Montespada Agricola, Rinaldi Vini, Rossovermiglio, Tenuta Bosco Albano, Tenuta di Trecciano, Vasari, Zenato Azienda Vitivinicola.

Jak deklaruje Dyrektor departamentu ICE w Warszawie, Antonio Mafodda, w porównaniu do roku poprzedniego, na tegorocznych targach było obecnych dwukrotnie więcej włoskich przedsiębiorstw i pochodziły one z 8 różnych regionów (Kampania, Friuli-Wenecja Julijska, Piemont, Apulia, Sardynia, Sycylia, Toskania, Wenecja Euganejska). Polscy importerzy, obecni na Enoexpo mieli zatem możliwość odkrycia szerokiej różnorodności win, pochodzących z całych Włoch.

Antonio Mafodda podkreślił, że Włochy są liderem na polskim rynku win. W 2017 roku wartość importu z Włoch wyniosła około 55 mln euro i szacuje się wzrost tej wartości w roku 2018. Zarówno Dyrektor oddziału ICE w Warszawie jak i przedstawiciele włoskich przedsiębiorstw są zgodni co do tego, że istnieją szerokie możliwości rozwoju dla rynku wina włoskiego w Polsce, gdzie konsumenci stają się coraz bardziej wymagający i ciekawi. W Polsce kultura picia wina oraz świadomość smaku i jakości coraz bardziej się rozwijają i dzięki temu rośnie również zapotrzebowanie na włoskie wina. Wśród tych najczęściej sprzedawanych w Polsce wymienia się Pinot Grigio, Chianti i Prosecco.

Jak zauważyły Barbara Bollani, reprezentująca przedsiębiorstwo Tenuta di Trecciano oraz wicedyrektor oddziału ICE w Warszawie, Francesca Romana Lanza, wzrost znajomości kultury winiarskiej jest również owocem ogólnego rozwoju turystyki. Rzeczywiście, coraz więcej Polaków udaje się do Włoch by odkryć ten piękny kraj i powracając do Polski chce odtworzyć nowo odkryte smaki.

7 listopada we Włoskim Instytucie Kultury w Krakowie, odbyła się konferencja poświęcona ENOEXPO, w czasie której poruszono problem zmiany klimatu, który ma znaczący wpływ na smak i produkcję wina. Przedsiębiorstwa muszą dostosowywać produkcję do nowych okresów sezonowania wina. Zmiany klimatu pozwalają odkryć nowe bukiety ale też sprawiają, że zachowanie tych tradycyjnych staje się coraz trudniejsze.

 

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski