Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Bottegas_baner
baner_big
Studio_SE_1068x155 ver 2
Baner Gazetta Italia 1068x155_Baner 1068x155
ADALBERTS gazetta italia 1068x155
FA-962-Xmass_banner_1068x155_v3

Trieste Coffee Experts 2025

Trieste Coffee Experts 2025: Przyszłość kawy w centrum uwagi w Savoia Excelsior Palace w Trieście (Włochy) Skupienie na AI, zrównoważonym rozwoju, Made in Italy oraz nowej cenie filiżanki kawy Ósma edycja Trieste Coffee Experts – „Coffee Megatrends”, szczytu B2B organizowanego przez firmę Bazzara, zakończyła się w Trieście, gromadząc czołowe postacie włoskiego łańcucha dostaw kawy w hotelu Savoia Excelsior Palace. Wydarzenie to było czymś więcej niż konferencją – stało się wspólnym forum...

Confindustria Polonia przekroczyła próg...

Dwa kamienie milowe pod znakiem 100. 100 to liczba dotychczasowych wydań Gazzetta Italia, a także, od kilku tygodni, liczba...

Ambasador Luca Franchetti Pardo:...

  Luca Franchetti Pardo objął stanowisko ambasadora Włoch w Polsce w lutym 2023. W swojej karierze dyplomatycznej, zapoczątkowanej w 1989...

Firmy włoskie zapraszają na...

TEKST: PIBW-CAPI Polska Izba Biznesu we Włoszech, CAPI i Smart Iting zaprosiły włoskie firmy do wystawienia się w dniach 8-10...

Trieste Coffee Experts 2025

Trieste Coffee Experts 2025: Przyszłość kawy w centrum uwagi w Savoia Excelsior Palace w Trieście (Włochy) Skupienie na AI, zrównoważonym...

Zmiana właściciela Gazzetta Italia

tłumaczenie pl: Agata Pachucy   Luca Franchetti Pardo, Ambasador Włoch w Polsce, przemawiając podczas ostatniej edycji nagrody Gazzetta Italia (26.02.25), powiedział:...

HORECA® 2025: Triumf włoskiego...

FOTO: MARCIN KAŹMIERUK FOTOGRAFIA    Kraków, 7 listopada 2025 r. - Hala EXPO Kraków. Zakończyło się jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych...
Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Bottegas_baner
baner_big
Studio_SE_1068x155 ver 2
Baner Gazetta Italia 1068x155_Baner 1068x155
ADALBERTS gazetta italia 1068x155
FA-962-Xmass_banner_1068x155_v3

Maristella – autentyczne smaki Włoch

Klasyczne biało-czerwone obrusy w kratkę, fotografie wielkich aktorów i piosenkarzy, pocztówki z lat 20. XX wieku wysyłane przez pradziadków z wakacji we Włoszech, weneckie maski i butelki z Sardynii, ale przede wszystkim serdeczna gościnność i autentyczność włoskiej kuchni. Tak wita swoich gości restauracja Maristella, prowadzona przez Tadeusza i szefową...

Natalia Palmowska-Messina: skarby ukryte w winie

Natalia Messina, pierwsza Polka z tytułem magistra enologii. Absolwentka Wydziału Farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Studiów Enologicznych na Uniwersytecie we Florencji i w Turynie, badaczka naukowa Uniwersytetu w Mediolanie. Założycielka własnej marki kosmetycznej “Vitigna SkinLove”, opartej na składnikach pozyskiwanych z winorośli. Od 2015 roku mieszka w Como, we...

Czytam, żyję lepiej: polecenia...

Neapol, Sardynia, Sycylia, wspomnienia z podróży, przygody między Wenecją a Warszawą, szczęście, którego najlepiej szukać w Polignano a Mare,...

Fałszywi przyjaciele: pułapki tłumaczeń 

tłumaczenie pl: Beata Dzierżak W rozległym wszechświecie języków, język polski i język włoski jawią się jako dwa fascynujące systemy lingwistyczne,...

Bazylia, oregano, pietruszka

Trudno porównuje się dzisiejszą kuchnię grecką i włoską do kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Powód ku temu jest prosty:...

Podróżując wszystkim zmysłami

Agnieszka Tiutiunik zajmuje się komunikacją, budowaniem marek i strategii PR w sektorze kultury, a Przemek Pozowski jest dziennikarzem sportowym...

Asiago – wyżyna cudów

tłumaczenie pl: Karolina Ciupka Do lipca zeszłego roku rozmowa o Asiago była dla mnie i dla kilku innych nieuleczalnych graczy,...

Palermo 

foto: Kuba Świderek Nie była od pierwszego wejrzenia. Gdy jechałem po Jej ulicach przestraszony otaczającym mnie chaosem, nie o miłości...