Home » Kuchnia » Casarecce siciliane w kremie z pistacji i łososia

Casarecce siciliane w kremie z pistacji i łososia

tłum. Zofia Babicka-Klecor

(dla 4 osób)

400 g makaronu casarecce

80 g łuskanych pistacji

150 g wędzonego łososia

300 ml śmietany

czosnek

pół kieliszka białego wytrawnego wina

natka pietruszki

Pistacje gotować przez 3 minuty w nieosolonej wodzie, odcedzić, a następnie dodać śmietanę, szczyptę soli, pieprz oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksować aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Łososia pokroić w paski lub, jeśli wolicie, w kostkę i często mieszając podsmażyć na patelni wraz z jednym ząbkiem posiekanego czosnku przez parę minut, dodać wino i odparować. Kiedy wino będzie całkowicie odparowane, dodać krem z pistacji i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Jeśli krem zbyt mocno zmniejszy swoją objętość dodać trochę śmietany. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, a następnie razem z kremem podsmażyć na patelni często mieszając. Podać od razu posypane natką pietruszki.

Tags