Home » Kuchnia » Red velvet cupcakes

Red velvet cupcakes

tłum. Zuzanna Maksajda

Składniki na babeczki dla 6-8 osób

Ciasto:

250 g mąki typu 00

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

20 g gorzkiego kakao

115 g miękkiego masła

300 g cukru

2 duże jajka

250 ml tłustego mleka

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka białego octu winnego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

czerwony barwnik spożywczy w żelu

Krem:

340 g kremowego serka typu Philadelphia

1 laska wanilii

250 ml śmietany kremówki

60 g cukru pudru

Do dekoracji:

czerwona masa cukrowa

Przygotowanie:
W dzbanku wymieszaj mleko z sokiem z cytryny i pozostaw całość na 30 minut w temperaturze pokojowej – w ten sposób powstanie maślanka. Po upływie tego czasu dodaj kilka kropli barwnika spożywczego.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski i wymieszaj. W drugiej misce ucieraj mikserem masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, a następnie pojedynczo dodaj delikatnie ubite jajka.

Do otrzymanej masy dodawaj na przemian kolorową maślankę i mieszankę z mąką. W filiżance zmieszaj sodę z octem i wlej płyn do ciasta, a całość wymieszaj.

Wyłóż formę do muffinek papilotkami a następnie wypełnij je ciastem.

Piecz babeczki w 175°C przez około 20 minut.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Już chłodne przełóż na talerz.

Przygotuj krem: w misce ubij serek z cukrem pudrem i miąższem wanilii, dodaj zimną śmietanę i ubijaj całość aż do uzyskania sztywnej piany.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Udekoruj babeczki obfitą porcją kremu i tak przygotowane odstaw do lodówki. Możesz ozdobić babeczki według uznania kwiatkami albo sercami z masy cukrowej lub czerwonymi cukierkami.

Tags