To, co najlepsze, w liczbach

0
909

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

tłum. Sonia Sopoćko

Wino to kolejny cud regionu położonego w centrum kontynentu europejskiego, rozciągającego się aż do wybrzeży Afryki Północnej, który nazywany jest Włochami i którego sama nazwa przywołuje na myśl wyobrażenie piękna, znakomitości i perfekcji.

W 2014 roku produkcja wina we Włoszech wyniosła 44,4 milionów hektolitrów, zajmując drugie miejsce po Francji z 46,2 milionami. Regiony takie jak Wenecja Euganejska, Emilia Romania, Apulia i Sycylia stoją na szczycie wydajności, dając 60% krajowej produkcji win.

Poza liczbami, które mogą zaciekawić i pomóc w przedstawieniu całkowitego obrazu sytuacji, ważnym i zarazem interesującym faktem jest to, że we Włoszech istnieją 493 odmiany winogron. Oprócz znanych nam nazw win jest też wiele nazw żargonowych, pełnych fantazyji, które zmieniają się w zależności od miejsca, mimo iż pochodzą z tego samego typu winogron. To wszystko składa się na barwy i różnorodny dodatek geograficzno-leksykalny.

Włoskie wina sklasyfikowane są w trzech kategoriach. Pierwszą, tę z najwyższej półki, tworzą 73 wina DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), następnie mamy 336 win DOC (Denominazione di Origine Controllata) oraz 118 win IGT (Indicazione Geografica Tipica), co pokazuje niesamowitą różnorodność produktów, które następnie są nam oferowane, eksportowane i rozsławiane na całym świecie przez winiarzy, konsorcja, sommelierów, dziennikarzy, a nawet za pośrednictwem blogów, które co dzień oddają hołd darom natury i terytorium Włoch.[cml_media_alt id='113469']Lamponi - In vino veritas (1)[/cml_media_alt]

Wśród słów wyrażających emocjonalną przynależność do danej ziemi, najodpowiedniejszym i najsilniejszym określeniem jest słowo „terytorium”. Kiedy podróżnik bądź turysta dowiaduje się, kupuje i próbuje wina, robi to, aby w pewien sposób dostosować się i wprowadzić siebie w nastrój miejsca, z którego ono pochodzi, a które sam poznał lub chciałby poznać i zapamiętać. Wiele znanych win zawdzięcza swoją nazwę miejscu, z którego pochodzą (Chianti, Barolo, Brunello di Montalcino, Amarone della Valpolicella, Bardolino, Custoza, Lugana, Vermentino di Gallura i wiele innych). Oznacza to, że więź z terytorium, z jego ziemią i z ludźmi stamtąd pochodzącymi jest bardzo silna. To sprawia, że pamiętamy, iż za każdą butelką stoją ludzie, wysiłek, tradycje, język i miłość do ziemi, z której można wydobyć najwyższej jakości dobra, dostępne dla wszystkich, którzy są w stanie je rozpoznać.

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski