Home » Kuchnia » Tort caprese z kremem na bazie limoncello

Tort caprese z kremem na bazie limoncello

tłum. Konrad Gospodarowicz

Składniki:

Na tort:

5 jajek

60g cukru kryształ

200g zmielonych migdałów

120g cukru pudru

pół laski wanilii

1 cytryna

180g startej białej czekolady

30g kandyzowanych skórek owocu cedrowego

50g mąki ziemniaczanej

10g drożdży cukiernicznych

100g oliwy z oliwek

Na krem:

6 cytryn

100g cukru

1 łyżka mąki kukurydzianej

pół kieliszka limoncello

100ml świeżej śmietany

Do dekoracji:

cukier puder

kandyzowane skórki owocu cedrowego

50ml limoncello

Przygotowanie:

Przy pomocy ubijaczki albo miksera ubij jajka z cukrem aż do otrzymania sztywnej piany. W międzyczasie wymieszaj zmielone migdały z cukrem pudrem, wanilią, skórką cytrynową, startą białą czekoladą oraz kandyzowaną skórką owocu cedrowego. Przesiej mąkę ziemniaczaną i drożdże oraz dodaj oliwę z oliwek. Ciągle mieszając połącz ubitą pianę z jajek z mąką.

Przełóż masę do tortownicy o średnicy ok 24-26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 5 minut w 200 stopniach, a następne przez 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

W celu przygotowania polewy podgrzej w garnku sok z cytryny z cukrem. W międzyczasie rozmieszaj mąkę kukurydzianą z zimnym limoncello i dołącz do ciepłego sosu. Gotuj przez chwilę aby zredukować polewę a następnie przelej ją do innego naczynia i dobrze wystudź.

Przy pomocy ubijaczki albo miksera ubij śmietanę. Wystudzony krem na bazie limoncello wlej do śmietany ciągle mieszając.

Teraz pozostaje jedynie udekorować tort. W tym celu posyp go cukrem pudrem. Pokrój tort w płaty i udekoruj każdy z nich kremem na bazie limoncello, kawałkami owocu cedrowego i limoncello.

Tags