Tort caprese z kremem na bazie limoncello

0
1049

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

Na tort:

  • 5 jajek
  • 60g cukru kryształ
  • 200g zmielonych migdałów
  • 120g cukru pudru
  • pół laski wanilii
  • 1 cytryna
  • 180g startej białej czekolady
  • 30g kandyzowanych skórek owocu cedrowego
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 10g drożdży cukiernicznych
  • 100g oliwy z oliwek

Na krem:

  • 6 cytryn
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • pół kieliszka limoncello
  • 100ml świeżej śmietany

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • kandyzowane skórki owocu cedrowego
  • 50ml limoncello

Przygotowanie:

Przy pomocy ubijaczki albo miksera ubij jajka z cukrem aż do otrzymania sztywnej piany. W międzyczasie wymieszaj zmielone migdały z cukrem pudrem, wanilią, skórką cytrynową, startą białą czekoladą oraz kandyzowaną skórką owocu cedrowego. Przesiej mąkę ziemniaczaną i drożdże oraz dodaj oliwę z oliwek. Ciągle mieszając połącz ubitą pianę z jajek z mąką.

Przełóż masę do tortownicy o średnicy ok 24-26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 5 minut w 200 stopniach, a następne przez 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.

W celu przygotowania polewy podgrzej w garnku sok z cytryny z cukrem. W międzyczasie rozmieszaj mąkę kukurydzianą z zimnym limoncello i dołącz do ciepłego sosu. Gotuj przez chwilę aby zredukować polewę a następnie przelej ją do innego naczynia i dobrze wystudź.

Przy pomocy ubijaczki albo miksera ubij śmietanę. Wystudzony krem na bazie limoncello wlej do śmietany ciągle mieszając.

Teraz pozostaje jedynie udekorować tort. W tym celu posyp go cukrem pudrem. Pokrój tort w płaty i udekoruj każdy z nich kremem na bazie limoncello, kawałkami owocu cedrowego i limoncello.

Smacznego!

tłumaczenie pl: Konrad Gospodarowicz

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski