Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Bottegas_baner
baner_big
Studio_SE_1068x155 ver 2
Baner Gazetta Italia 1068x155_Baner 1068x155
kinderini-baner-1068x155
ADALBERTS 1068 x 155 23 09 2025

Natalia Palmowska-Messina: skarby ukryte w winie

Natalia Messina, pierwsza Polka z tytułem magistra enologii. Absolwentka Wydziału Farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Studiów Enologicznych na Uniwersytecie we Florencji i w Turynie, badaczka naukowa Uniwersytetu w Mediolanie. Założycielka własnej marki kosmetycznej “Vitigna SkinLove”, opartej na składnikach pozyskiwanych z winorośli. Od 2015 roku mieszka w Como, we Włoszech. Jakie wina pija magister nauki o winie? Latem uwielbiam wino na bazie mało popularnego szczepu Timorasso. Prawie wyginął, na szczęście odradza...

Confindustria Polonia przekroczyła próg...

Dwa kamienie milowe pod znakiem 100. 100 to liczba dotychczasowych wydań Gazzetta Italia, a także, od kilku tygodni, liczba...

Ambasador Luca Franchetti Pardo:...

  Luca Franchetti Pardo objął stanowisko ambasadora Włoch w Polsce w lutym 2023. W swojej karierze dyplomatycznej, zapoczątkowanej w 1989...

Firmy włoskie zapraszają na...

TEKST: PIBW-CAPI Polska Izba Biznesu we Włoszech, CAPI i Smart Iting zaprosiły włoskie firmy do wystawienia się w dniach 8-10...

A.C. Wawa powraca jako...

Tłumaczenie pl: Wojciech Wróbel Foto: Bartosz Banaś   12. edycja rozegranego w weekend, 5-6 lipca w prestiżowym Ośrodku Treningowym Legii w Grodzisku...

Italian Pizza Championship w...

Com.It.Es. Polska zorganizowało pierwszą edycję Italian Pizza Championship (Włoskich Mistrzostw Pizzy) w Polsce pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie...

POLSKA. UDZIAŁ AMBASADORA FRANCHETTIEGO...

Foto: Diana Wietrzykowska-Pizoń Warszawa, 2 października 2025 r. – Dziś w Katedrze Wojska Polskiego w Warszawie odbyła się uroczysta ceremonia...
Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Bottegas_baner
baner_big
Studio_SE_1068x155 ver 2
Baner Gazetta Italia 1068x155_Baner 1068x155
kinderini-baner-1068x155
ADALBERTS 1068 x 155 23 09 2025

Maristella – autentyczne smaki Włoch

Klasyczne biało-czerwone obrusy w kratkę, fotografie wielkich aktorów i piosenkarzy, pocztówki z lat 20. XX wieku wysyłane przez pradziadków z wakacji we Włoszech, weneckie maski i butelki z Sardynii, ale przede wszystkim serdeczna gościnność i autentyczność włoskiej kuchni. Tak wita swoich gości restauracja Maristella, prowadzona przez Tadeusza i szefową...

Natalia Palmowska-Messina: skarby ukryte w winie

Natalia Messina, pierwsza Polka z tytułem magistra enologii. Absolwentka Wydziału Farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Studiów Enologicznych na Uniwersytecie we Florencji i w Turynie, badaczka naukowa Uniwersytetu w Mediolanie. Założycielka własnej marki kosmetycznej “Vitigna SkinLove”, opartej na składnikach pozyskiwanych z winorośli. Od 2015 roku mieszka w Como, we...

Czytam, żyję lepiej: polecenia...

Neapol, Sardynia, Sycylia, wspomnienia z podróży, przygody między Wenecją a Warszawą, szczęście, którego najlepiej szukać w Polignano a Mare,...

Fałszywi przyjaciele: pułapki tłumaczeń 

tłumaczenie pl: Beata Dzierżak W rozległym wszechświecie języków, język polski i język włoski jawią się jako dwa fascynujące systemy lingwistyczne,...

Bazylia, oregano, pietruszka

Trudno porównuje się dzisiejszą kuchnię grecką i włoską do kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Powód ku temu jest prosty:...

Podróżując wszystkim zmysłami

Agnieszka Tiutiunik zajmuje się komunikacją, budowaniem marek i strategii PR w sektorze kultury, a Przemek Pozowski jest dziennikarzem sportowym...

Asiago – wyżyna cudów

tłumaczenie pl: Karolina Ciupka Do lipca zeszłego roku rozmowa o Asiago była dla mnie i dla kilku innych nieuleczalnych graczy,...

Palermo 

foto: Kuba Świderek Nie była od pierwszego wejrzenia. Gdy jechałem po Jej ulicach przestraszony otaczającym mnie chaosem, nie o miłości...