GAZZETTA ITALIA 77 (październik-listopad 2019)

0
20

Gazzetta Italia 77: W październiku na całym świecie świętujemy Tydzień Języka Włoskiego, Gazzetta uczciła to wydarzenie artykułem dr Luki Palmariniego o historii języka włoskiego w Polsce. Ośmiostronicowy tekst chronologicznie opisuje rozprzestrzenianie się języka Dantego w Polsce i jest obowiązkową lekturą dla wszystkich pasjonatów. Od tego numeru zaczęliśmy również współpracę ze znanym historykiem Alessandro Marzo Magno, który na łamach swojej rubryki „Ciekawostki kulinarne” wyjaśnia historię najsłynniejszych włoskich potraw, zaczynając od spaghetti! Nowy, bogaty numer Gazzetty to aż 80 stron, wśród których znajdziecie artykuły o podróżach, sztuce, kuchni, motoryzacji i mnóstwo na temat kina w relacjach z ostatniej edycji Festiwalu w Wenecji, m. in. wywiad z bohaterką koprodukcji włosko-polskiej „Sole” Sandrą Drzymalską i z reżyserem Carlo Sironim, czy rozmowę z reżyserem „Bożego Ciała” Janem Komasą i odtwórcą głównej roli Bartoszem Bielenią.