Polskie browarnictwo 

0
189

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Kultura piwa jest zakorzeniona w całych Włoszech, Europie i na świecie. Niemniej jest to widoczne w Polsce, kraju znajdującym się na trzecim miejscu w Europie pod względem ilości spożywanego piwa. Wiele firm organizuje wycieczki po browarach rzemieślniczych, które przeżywają obecnie swoją drugą młodość.

Sztuka piwa w Polsce żyje w równowadze między przeszłością, teraźniejszością i przyszłością, ale jej dominującą ideą jest przywrócenie tradycji browarniczej, zdominowanej przez międzynarodowe koncerny. Jednym z najbardziej znanych piw jest niewątpliwie Tyskie, które posiada obecnie 20% polskiego rynku piwa – jest produkowane w Krakowie, w browarze kompanii piwowarskiej i jest jednym z niewielu piw, które mogą być eksportowane za granicę. Inne interesujące produkty to historyczny pilsner Tyskie Gronie oraz zupełnie nowy produkt Tyskie Książęce. Ten sam browar w Krakowie produkuje również Złote Pszeniczne o przyjemnym korzennym posmaku, Czerwony Lager o bursztynowym kolorze oraz Ciemne Łagodne, gorzkie i o niskiej zawartości alkoholu.

Z Pomorza, a dokładniej z miejscowości Bielkówko, pochodzi Koźlak, piwo rzemieślnicze  o zdecydowanym smaku produkowane przez Browar Amber. Ten sam browar znany jest również z piwa Żywe, niepasteryzowanego i niefiltrowanego o wyjątkowym smaku. Koniecznie trzeba też spróbować piwa Żywiec, produkowanego w mieście o tej samej nazwie, to jasny lager, lekko gorzki, ale z przyjemnymi, świeżymi nutami; dobry jest również Żywiec Porter o dolnej fermentacji, charakteryzujący się silnym i gorzkim charakterem.

W Poznaniu niewielka Brovaria wpadła na pomysł odtworzenia średniowiecznej tradycji piwowarskiej i produkowania piwa podobnego do tych belgijskich i niemieckich. W swoim asortymencie posiadają obecnie trzy rodzaje piw, wszystkie niepasteryzowane i niefiltrowane z nutami kwiatowymi, miodu i karmelu. Tą samą filozofię i tradycję znajdziemy w warszawskiej  pijalni piwa i restauracji BrowArmia, gdzie można skosztować różnego rodzaju piwa, również sezonowego jak na przykład Hefe-Weizen o smaku malinowym. W tym miejscu można również zauważyć tendencję do tworzenia smaków w stylu belgijskim, takich jak Abby Beer lub Blanche.

Polski rynek jest jednak nadal zdominowany przez duże browary, warto wspomnieć o warszawskim Van Pur, który prowadzi wieloletnią działalność, produkując najczęściej pite i eksportowane piwa takie jak Łomża, Brok, Śląskie i Karpackie.

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski