Rigatoni z kiełbasą ‚Nduja, pomidorkami i miętą

0
155
nfd

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

  • 500 g makaronu rigatoni
  • Oliwa z oliwek Extravergine
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • 100 g kiełbasy Nduja 
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 10 g mięty
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 100 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Zagotuj 3 litry wody. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno pokrojoną papryczkę i cebulę. Jak tylko cebula się zarumieni, dodaj pomidorki koktajlowe i koncentrat pomidorowy, następnie podlej całość białym winem. Poczekaj aż wino odparuje i po około 5 minutach dodaj rozdrobnioną kiełbasę Nduja. Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny i drobno pokrojoną miętę. Wrzuć makaron do gotojuącej się, osolonej wody, odcedź jak będzie al dente i wymieszaj z sosem na patelni. Dopraw makaron startym parmezanem i podawaj gorący.

Smacznego!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski