Wina w Toskanii

0
82

Rozwój uprawy winorośli w Toskanii zawdzięczamy Etruskom, którzy zamieszkiwali ten region przez wiele stuleci i są uważani za tych, którzy najbardziej poświęcili się uprawie winorośli i produkcji wina. Kiedy pojawili się Rzymianie działalność rozwijała się z upływem czasu, nie wzbudzając jednak szczególnej uwagi. Świadectwa, które mówią o toskańskiej kulturze wina, są liczne, niekiedy bardzo ciekawe, jak Czarny Kogut, symbol Chianti Classico, który swoim zachowaniem wyznaczył granice terytorium Chianti, oraz cytaty w literaturze włoskiej, takie jak Vernaccia z San Gimignano (pierwsze toskańskie wino, które otrzymało znak jakości DOC w 1966 roku) wspomniane przez Dantego w „Boskiej Komedii”.

Toskańska duma i wielka pasja do wina to cecha nie tylko najskromniejszych rolników, toskańska szlachta również była ogromnie zaangażowana, tak bardzo, że uprawą winorośli i produkcją wina zajmowały się bezpośrednio szlacheckie rodziny, takie jak Ricasoli, Antinori i Frescobaldi, żeby wymienić tylko kilka najważniejszych nazwisk, które reprezentują dzisiaj najlepszą włoską enologię. Toskańskie obszary uprawy winorośli można podzielić na dwa makroobszary; wzgórza środkowej Toskanii oraz wybrzeże Morza Tyrreńskiego.

Środkowa Toskania to historyczne serce regionu z absolutną dominacją Sangiovese. Natomiast Chianti Classico i wszystkie podobszary Chianti, okolice Prato z winem Carmignano, Siena z Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano i tereny wokół Arezzo od Valdarno do Valdichiana, reprezentują terytoria, które zawsze były symbolem toskańskiego wina.

Toskania na wybrzeżu Morza Tyrreńskiego to mieszanka różnych obszarów i historycznych win, takich jak Candia ze Wzgórz Apuańskich i wzgórz Lukki, Elba i Maremma, gdzie powstaje Morellino di Scansano, a także winnice z okolic Livorno i Pizy, które ostatnio zyskały większe uznanie. To również tereny od Montescudaio do Bolgheri i Val di Cornia, z dominacją kilku międzynarodowych winorośli, które tworzą tak zwany „super tuscan”.

Toskańskie wina i potrawy rodzą się z tradycji rolniczej, prostej i autentycznej, gdzie mięso jest podstawą tradycyjnej kuchni, w której najważniejsze są wspólne biesiadowanie i rozkoszowanie się smakiem.

Quattro P showroom i winiarnia
ul. Waflowa 1, 02-971 Warszawa
www.quattrop.pl

Tłumaczenie pl: Agata Pachucy