0
4

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Nie tylko pistacje stanowią bogate źródło wartości odżywczych, także orzechy włoskie, laskowe, ziemne, piniowe, nerkowce i migdały. W codziennej diecie każdego z nas powinna znaleźć się porcja orzechów, które uważane są za remedium na tak zwane choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, hipercholesterolemia czy otyłość.

Przy zakupie nasuwa się więc pytanie, które z nich wybrać: łuskane, siekane, prażone…? Bez wątpienia te w opakowaniu kuszą bardziej, ale uwaga! Nawet jeśli znajdują się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby być wprowadzonymi na rynek, wymagają dodania soli i sztucznych przeciwutleniaczy, które zapobiegają jełczeniu tłuszczy i przedłużają czas przechowywania. Najlepiej więc kupować orzechy jeszcze w skorupkach.

Pomimo licznych walorów odżywczych, orzechy są – niestety! – wysokokaloryczne. Powinny być zatem spożywane jako zamiennik (a nie dodatek!) produktów o wysokiej zawartości złych tłuszczów m.in. pochodzenia zwierzęcego. Przede wszystkim należy zmienić nawyk sięgania po tę smaczną przekąskę pod koniec posiłku. Doskonale natomiast sprawdzą się jako dodatek do dania głównego, m.in. do jogurtu na śniadanie, do sałatki, do makaronu w postaci kremu czy też do mięs i ryb.

Rozsądna porcja orzechów nie powinna przekraczać 50 g dziennie (mniej więcej garść).

Dlaczego orzechy są tak ważnym składnikiem w naszym odżywianiu? W szczególności ze względu na zawarte w nich tłuszcze występujące w postaci nienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Istotna jest także znacząca zawartość białka, która w przypadku orzechów i orzeszków laskowych wynosi około 13%, natomiast orzeszków ziemnych i piniowych do 30%. Jest to bardzo wysoki procent, który jednak nie niesie za sobą przeciwwskazań (w odróżnieniu od białek zwierzęcych). Ponadto orzechy są bogate w liczne składniki mineralne, w witaminę B i słynną ze swych właściwości przeciwutleniających witaminę E.

Wracając do naszych pistacji – plasują się one w czołówce orzechów z wyjątkowo dużą zawartością żelaza (7,3 mg na każde 100 produktu), wapnia (131 mg), fosforu (500 mg) i potasu (972 mg). Świetny wybór!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski