GAZZETTA ITALIA 62 (kwiecień-maj 2017)

0
1706

Wiosenne powietrze rozgrzewa serca i napawa chęcią do odwiedzenia Italii. A niewiele jest miejsc jak Genua i liguryjskie wybrzeża, gdzie z równie dużym powodzeniem możemy podziwiać kwitnące kwiaty i wdychać zapach świeżej bazylii.  I właśnie dlatego na naszej najnowszej okładce zagościła Superba, czyli dumna Genua, wspaniałe miasto pełne skarbów do odkrycia!

To nowe wydanie Gazzetta Italia zawiera w sobie także artykuły poświęcone dwóm legendom włoskości: Monice Bellucci, ikonie środziemnomorskiego piękna oraz Ennio Morricone, wielkiemu kompozytorowi, który oczarował niedawno Kraków.

Dwa wciągające wywiady opowiedzą nam historię dwóch Włochów, którzy odnieśli w Polsce sukces: szef kuchni i laureat gwiazdki Michelina, Andrea Camastra opowiada o swojej wielozmysłowej kuchni, której możecie skosztować w restauracji Senses w Warszawie, a baryton Davide Damiani nawiązuje do triumfu sztuki Guglielmo Tell w Operze Narodowej.

Ale przecież jest wiosna! Stąd nasz artykuł poświęcony pasji i uczuciom “Miłość pod każdą szerokością geograficzną”; o zdrowe i lekkie odżywianie zadbamy znowu z naszą ekspertką Tizianą Cremesini, która wyjaśni nam zjawisko superfoods.

Dzięki nowej Gazzetcie poznacie też dwóch wielkich malarzy: Annigoniego, którego niektóre dzieła znajdują się obecnie w Polsce, a także Kazimierza Zieleniewskiego, artysty, którego życie podzielone było między Polskę a Włochy.

Nie zabraknie rubryk poświęconych modzie, językowi, historii, jedzeniu, winu i podróżom, gdzie pod lupę weźmiemy zupełnie wyjątkową, niesamowitą i emocjonującą Materę.