Kwiat kwiatów, Yin yang z ylang ylang

0
60

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Olejek z kwiatów jagodlinu wonnego, Cananga odorata

Legendarna roślina o nazwie ylang ylang, w Polsce zwana jagodlin wonny, o botanicznym imieniu Cananga odorata, ma jeden z najbardziej rozpoznawalnych zapachów w świecie perfumerii. Destylowany z jej kwiatostanów olejek eteryczny ma słodki, romantyczny aromat i właściwości nawilżające, co czyni go kluczowym składnikiem wielu luksusowych produktów do skóry i włosów. Oryginalna nazwa pochodzi z języka tagalog używanego na Filipinach, skąd pochodzi ylang ylang, i oznacza „kwiat kwiatów”. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę, jak podnoszący na duchu, oczyszczający serce i stawiający na nogi jest zapach tej egzotycznej rośliny.

ZAPACH olejku ylang ylang

Olejek eteryczny z kwiatów ylang ylang, tudzież olejek jagodlinowy, ma różne odcienie charakterystycznego, kwiatowego zapachu wytrawnej słodyczy. Może być odbierany jako cieplejszy lub chłodniejszy, słodszy lub bardziej wykwintny, a na jego ostateczny zapach znaczący wpływ mają warunki uprawy rośliny, metoda i czas zbioru oraz sposób destylacji. Im niższa temperatura i ciśnienie w procesie destylacji parowej, tym więcej komponentów fitochemicznych składa się na finalną, głęboką nutę zapachową tego wyjątkowego olejku.

Czysty, naturalny olejek eteryczny ylang ylang o najszerszym zastosowaniu terapeutycznym, destylowany jest parowo ze zbieranych ręcznie, tuż przed świtem, kwiatostanów drzewa kanangowego (jagodlinu wonnego). Dziś ta niezwykle pachnąca roślina rośnie dziko i uprawiana jest nie tylko na Filipinach, ale również w Azji Południowo-Wschodniej, na Madagaskarze, Komorach, Reunion, Malukach oraz w Brazylii i Afryce. Z kwiatów, liści i owoców dzikich i półdzikich drzew kanangowych produkuje się znacznie tańszą i o wiele gorszą jakościowo „podróbkę” – olejek kanangowy, sprzedawany jako ylangowy, znacznie różniący się od niego składem i właściwościami. Z tej odmiany produkuje się również konkrety i absoluty z kwiatów, wykorzystywane w kosmetyce i perfumiarstwie.

Najcenniejszą wersją olejku ylang ylang jest ta z pierwszej frakcji destylacji, trwającej najlepiej do 2 godzin. Taki olejek eteryczny wyróżnia się ciepłym, słodkim kwiatowym zapachem, uważanym przez wielu za najpiękniejszy odcień aromatu jagodlinowego.

Uznaje się go również za najsilniejszy afrodyzjak spośród wszystkich odmian olejków ylang ylang, a w Azji nosi miano „afrodyzjak z Bali”, co nie dziwi, biorąc pod uwagę fakt, że to jedno z tych miejsc na świecie, gdzie harmonia stawiana jest na pierwszym miejscu.

UMYSŁ I EMOCJE

Kiedy wąchamy olejek eteryczny bezpośrednio z buteleczki lub poprzez dyfuzję, niewidoczne gołym okiem molekuły fitochemiczne wydestylowane z rośliny dostają się do części mózgu odpowiedzialnej, między innymi, za emocje, pamięć i podświadomość, czyli do układu limbicznego.

Mówi się, że olejek ylangowy równoważy pokłady tzw. energii męskiej i żeńskiej (z medycyny chińskiej: yin yang), które ma każdy, bez względu na płeć. Olejek ten od lat pomaga wielu ludziom poradzić sobie z uczuciem złości i negatywnym nastawieniem do otaczającego świata. Pomaga odbudować wewnętrzny spokój i wpływa na poczucie własnej wartości, jednocześnie poprawiając koncentrację.

PERFUMY

Zapach olejku ylang ylang często klasyfikowany jest jako nuta serca, ponieważ wyłania się zwykle w momencie, gdy górne nuty zaczynają się rozpraszać. Olejek jagodlinowy dobrze komponuje się z bardzo wieloma olejkami, jak chociażby bergamotkowym, cynamonowym, geraniowy, grejpfrutowym, kadzidłowym, lawendowym, paczulowym czy wetiwerowym.

WŁAŚCIWOŚCI olejku ylang ylang

Wśród właściwości czystego olejku jagodlinowego wymienia się: przeciwskurczowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, regulujące pracę serca i rozszerzające naczynia krwionośne. Z tego powodu olejek ylang ylang wzmiankowany jest w literaturze medycznej i aromaterapeutycznej jako środek pomocny na arytmię serca, palpitacje, zaburzenia krążenia, nadciśnienie tętnicze, depresję, stany lękowe, opory psychiczne, bezsenność, utratę włosów, przetłuszczanie skóry, a nawet problemy trawienne.

W krajach tropikalnych wykorzystuje się właściwości terapeutyczne olejku ylangowego jako środka uspokajającego i obniżającego ciśnienie krwi.

  • Pamiętaj, by olejki eteryczne stosować w rozcieńczeniu z roślinnym olejem bazowym (wyjątkiem jest najłagodniejszy olejek lawendowy).
  • Dodając olejek ylangowy do kremu czy serum nawilżającego, gorącej kąpieli czy domowej maseczki do włosów, możesz liczyć na głęboki relaks i poczuć się jak w luksusowym spa.
  • Pamiętaj, by używać jedynie olejków ze sprawdzonego źródła, ze szczególnym uwzględnieniem przyjmowania wewnętrznego (doustnego) olejków eterycznych. Kupując produkty sprawdzonego pochodzenia, przyczyniasz się do poprawy jakości życia na naszej planecie.
KOMPOZYCJE z olejkiem ylang ylang
JAK STOSOWAĆ olejek ylang ylang?
  • DYFUZJA / INHALACJA: prosto z dłoni, buteleczki lub z dyfuzora
  • MASAŻ (rozcieńczając z olejem roślinnym): całe ciało, stopy, spięte mięśnie
  • MIEJSCOWO: skronie, kark, nadgarstki, za uszami i tam, gdzie masz ochotę, rozcieńczając 1-2 krople w oleju roślinnym
  • KOSMETYK: kilka kropli olejku ylang ylang dodaj do kremu, balsamu, serum, szamponu czy odżywki, aby poprawić wygląd skóry lub włosów, hamując ich wypadanie.

Pamiętaj, by zapoznać się z ZASADAMI BEZPIECZEŃSTWA stosowania olejków eterycznych dostępnymi na stronie OlejkowaSzkola.pl.

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski