Gazzetta Italia 107 (październik-listopad 2024)
Gazzetta Italia (nr. 107) celebruje, poprzez dedykowaną okładkę i liczne artykuły o literaturze, Tydzień Języka Włoskiego na Świecie. Numer absolutnie nie do przegapienia!
Oto kilka tytułów: Asiago – wyżyna cudów 🔸 Idziemy do kina! 🔸 Maciej Brzozowski: Włochy krajem wielkich przedsiębiorców i dobrego stylu 🔸 Świeżo wydane (muzyka) 🔸 Neapol. Cuda i przesądy 🔸 Zakręcony Włoski zwycięzcą Italy Ambassador Awards 🔸 Rzymskie wakacje na co dzień: włoska moda biznesowa 🔸 Ostatnia dogaressa 🔸 Modigliani 🔸 Narodziny rzymskiej polonistyki 🔸 Literatura: Dzieciństwo zaklęte w kawałkach puzzli / Kto mówi, kto milczy i kto zapomina o pytaniach / Julia Kendall we Włoszech: kryminolożka Giancarla Berardiego i Bel Paese 🔸 Przepisy: Gnocchi z ragù z miecznika / Kawowe ciasto opera z ganache z gorzkiej czekolady
Gazzettę Italia można kupić w sklepach Empik, na stronie gazzettaitalia.pl lub dzwoniąc pod numer 505 269 400.
Festiwal Spazinsoliti – w poszukiwaniu wyjątkowych miejsc
W weekend 14-15 września odbyła się piąta edycja festiwalu SpazInsoliti w Vicenzy. Ten najbardziej „wędrowny” festiwal w Vicenzy zabiera publiczność do niezwykłych i nieznanych miejsc w mieście, wykorzystując je jako przestrzeń do odkrywania kultury i sztuki dzięki występom i wystawom różnego rodzaju. SpazInsoliti podejmuje wyzwanie przekształcenia nietypowych, nieznanych i anonimowych miejsc w mieście w sceny dla muzyków, wykonawców, aktorów i artystów, a także łączy uczestników festiwalu z ich miastem.
Projekt SpazInsoliti narodził się dzięki stowarzyszeniu Arci Servizio Civile i został zrealizowany przez wolontariuszy poniżej 30 roku życia. Celem jest (ponowne) odkrywanie nieznanych lub nie zawsze dostępnych miejsc w Vicenzy i oddanie ich z powrotem w ręce miasta, które wciąż chce marzyć, tworzyć i dawać się zaskoczyć. Arci Servizio Civile Vicenza to stowarzyszenie, które promuje aktywne obywatelstwo i udział młodych ludzi w wolontariacie i w projektach kulturalnych. Podkreśla wartości takie jak pokój, niestosowanie przemocy i wrażliwość interkulturowa. Projekt SpazInsoliti jest realizowany w ramach sieci stowarzyszeń centrum kultury Porto Burci, ze wsparciem ze strony regionu Veneto oraz prowincji Vicenza. Festiwal jest co roku organizowany przez zespół młodych wolontariuszy, którzy kontaktują się z artystami, zarządzają budżetem, opracowują komunikację oraz współpracują z instytucjami i osobami prywatnymi, a wszystko to odbywa się poprzez wymianę doświadczeń i umiejętności.
Festiwal obejmuje dwie trasy biegnące przez centrum miasta. Uczestnicy mogą odkrywać ogrody, korytarze, schody i inne ukryte miejsca, podziwiając prace ilustratorów, fotografów i malarzy, a także słuchając muzyki na żywo oraz oglądając instalacje i przedstawienia teatralne. Tegoroczne lokalizacje festiwalu obejmują między innymi:
Palazzo Cordellina – zbudowany w stylu palladiańskim przez Ottone Calderari w latach 1786-1790. Wnętrze zdobią freski i dekoracje autorstwa Paolo Guidoliniego i Girolamo Ciesy. Obecnie mieści się tu siedziba Biblioteki Bertoliana;
Dawny klasztor Santa Caterina – w latach 1190-1810 mieścił się tu klasztor żeński. Uroczysty i jasny refektarz, ozdobiony XVIII-wiecznymi weneckimi stiukami, był pomieszczeniem, w którym zakonnice spożywały posiłki słuchając czytań;
Szkoła Dame Inglesi – założona w 1837 roku na wyraźne życzenie cesarza Franciszka I. Dziś Szkoła Dame Inglesi jest prowadzona przez Fundację Mary Ward. Obejmuje przedszkola, szkoły podstawowe i średnie inspirowane wartościami katolickimi.
Niektórzy z artystów, którzy wzięli udział w tej edycji festiwalu to: Alex De Zan, Davide Dalmanzio, Federico Franco, Filippo Munegato, Katrīna Līna Trektere, Daniele Vanzo, Beatrice Cera.
Włoski Weekend w Bochni
Foto : Wojciech Salomon
Fundacja „Jesteś”, wraz ze Starostwem Powiatowym w Bochni, reprezentowanym przez starostę Adama Kortę, oraz z innymi organizacjami, w dniach 13-15 września zorganizowała wydarzenie „Włoski Tydzień”. W tym roku rozpoczęliśmy skromnie, ale konkretnie, zapraszając delegację z miasta Cassino z okazji 80-lecia bitwy pod Monte Cassino.
Kultura włoska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, dlatego chcemy przybliżyć ją naszej lokalnej społeczności. Okazuje się, że miasto Bochnia od wieków ma w swoich korzeniach współpracę z Włochami, a szczególnie z włoskimi kupcami. 13 września, na zaproszenie burmistrz Bochni Magdaleny Łacnej, powitaliśmy na lotnisku w Krakowie burmistrza miasta Cassino, Enzo Salerę, z małżonką; radną Cassino, Mercedes Galasso oraz Antoine’a Tortolano. Chociaż goście spędzili u nas tylko dwa dni, mieli okazję zobaczyć wiele lokalnych skarbów. Zaczęli od Kopalni Soli w Bochni, gdzie zjechali 200 metrów pod ziemię i zostali symbolicznie powitani przez „przodków” z Genui. W przepięknej restauracji Cameralna, będącej własnością Joanny i Jarosława Potaszów, goście zostali przywitani przez starostę Adama Kortę i burmistrz Magdalenę Łacną. Podczas spotkania odbyły się wykłady naszych lokalnych historyków, którzy w ciekawy sposób przedstawili włoską historię na ziemiach małopolskich. Następnie goście spróbowali specjałów polskiej kuchni.
Enzo Salera i Mercedes Galasso z zainteresowaniem podziwiali zabytkową architekturę Bochni, dlatego starosta Adam Korta zaprosił ich do zwiedzenia Starostwa Powiatowego. Kolejnym punktem programu była wystawa prac polskiego artysty Marka Górnego zatytułowana „Listy z Italii”, a następnie koncert fortepianowy w Publicznej Bibliotece w Bochni, podczas którego młody artysta zaprezentował utwory polskie i włoskie.
Po intensywnym dniu, podczas kolacji w jednej z bocheńskich restauracji, omówiliśmy możliwości dalszej współpracy. Było to owocne zakończenie dnia. Niedziela rozpoczęła się tradycyjnie Mszą Świętą w Bazylice św. Mikołaja, dedykowaną naszym gościom oraz poległym żołnierzom spod Monte Cassino i ich rodzinom. Pogoda była idealna, co umożliwiło spotkanie przy pomniku Dąbrowskiego w Pierzchowie, gdzie wraz z delegacjami stowarzyszeń i starostwa, złożyliśmy kwiaty. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało poczęstunek, a na uczestników czekało wiele innych atrakcji. Był to wspaniały czas, który pokazał, jak ważne są otwartość na relacje i komunikacja.
Obchody Dnia Sportu Włoskiego na świecie
We wtorek, 24 września 2024 roku, we Włoskim Instytucie Kultury w Warszawie odbyły się pierwsze obchody Dnia Sportu Włoskiego na świecie, inicjatywa mocno wspierana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Włoch, mająca na celu promocję nie tylko włoskich osiągnięć sportowych, ale również całej gospodarki związanej ze sportem. Po oficjalnych powitaniach ze strony Wiceministra Sportu i Turystyki Piotra Borysa, Ambasadora Włoch w Warszawie, Luki Franchetti Pardo oraz dyrektora ds. instytucjonalnych Confindustria Polonia, Alessandra Saglio, głos zabrał dyrektor biura ICE w Warszawie, Roberto Cafiero, przedstawiając szczegółowo włoski system sportowy, który generuje przychody w wysokości 22 miliardów euro, z czego aż 9 miliardów pochodzi z eksportu. Sektor ten tworzy około 400 tysięcy miejsc pracy i obejmuje 15 tysięcy prywatnych firm. Następnie odbyły się dwa panele moderowane przez dziennikarza Sebastiano Giorgi. Pierwszy z nich, poświęcony tematowi sportu i zarządzania, zgromadził prelegentów takich jak: była piłkarka i dyrektor klubu Genoa, Marta Carissimi, były koszykarz, członek włoskiej galerii sław koszykówki, Carlo Caglieris, dyrektor Lang Team, organizator Tour de Pologne, John Lelangue, dyrektor firmy zajmującej się wydarzeniami siatkarskimi w Polsce, Ewa Grzegorczyk oraz profesor socjologii z Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, Michał Lenartowicz. Drugi panel, skoncentrowany na pozytywnym przykładzie włoskiej piłki nożnej kobiet, obejmował rozmowę Marty Carissimi z dyrektorem marketingu Polskiego Związku Piłki Nożnej, Karolem Tatarem. Na zakończenie odbyła się prelekcja dietetyka Mariusza Panczyka na temat diety śródziemnomorskiej. Wydarzenie, wspierane przez Confindustria Polska, zakończyło się networkingiem oraz włoskim bufetem zorganizowanym przez polski oddział Stowarzyszenia Kucharzy Włoskich, Kuchnię Włoską oraz PLOH.
Italy Ambassador Awards – II Edycja. 28 września 2024, Kraków, Polska
Z wielką radością ogłaszamy drugą edycję Italy Ambassador Awards, która odbędzie się 28 września 2024 roku w malowniczej i historycznej scenerii Zamku Królewskiego na Wawelu w Krakowie.
Italy Ambassador Awards powstały z myślą o uhonorowaniu i docenieniu najlepszych twórców internetowych, którzy promują Włochy i włoską markę „Made in Italy” na arenie międzynarodowej. W tym roku szczególną uwagę poświęcimy kreatywnym osobom, które potrafiły w wyjątkowy sposób ukazać Włochy poprzez swoje cyfrowe i nie tylko treści, podkreślając piękno kraju, jego kulturę, sztukę, kuchnię i tradycje.
Druga edycja nagród odbędzie się pod honorowym patronatem znaczących instytucji włoskich i polskich, w tym Ambasady Włoch, Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, Włoskiej Federacji Kucharzy (sekcja Polska), Konsulatu Honorowego Włoch w Krakowie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie, Confindustrii Polska oraz innych prestiżowych organizacji, które wspierają rozwój więzi kulturalnych i promowanie włoskich osiągnięć na świecie.
W trakcie Italy Ambassador Awards zostaną ogłoszeni finaliści tegorocznej edycji. Jednym z wyjątkowych momentów wieczoru będzie ekskluzywny występ uznanego skrzypka Vadima Brodskiego, który stworzy magiczną i niezapomnianą atmosferę w majestatycznych murach zamku.
Kolacja w formie apericena będzie kulinarną podróżą po smakach Włoch, przygotowaną przez Włoską Federację Kucharzy (sekcja Polska) przy udziale wybitnych szefów kuchni, takich jak Cristina Catese, Maicol Guazzini, Andrea Camastra, Alan Penone, Calogero Cascio, Fabio Pantano, Carlo Bognolo i Krzysztof Żurek. Dzięki doskonałym włoskim produktom, zapewnią oni gościom niezapomniane doznania kulinarne, oferując autentyczne włoskie dania.
„Italy Ambassador Awards stanowią doskonałą okazję do wyróżnienia twórców internetowych, którzy promują Włochy na polskiej scenie. To także unikalna platforma do nawiązywania kontaktów zawodowych dla przedstawicieli branży, instytucji i firm, otwierająca nowe możliwości współpracy” – podkreśla Izabela Krzanowska, Dyrektor i organizatorka IAW Poland.
Wartości, które przyświecają temu wydarzeniu, to: Zrównoważony rozwój, Solidarność, Edukacja, Szacunek, Współpraca i Innowacja. To one stanowią fundament wszystkich inicjatyw związanych z nagrodą, a także będą kluczowymi kryteriami wyboru laureatów podczas obchodów 28 września 2024 roku.
Skład jury to: Svetlana Trushnikova- Założycielka Italy Ambassador Awards; Izabela Krzanowska- Dyrektor IAW Poland Edition; Katarzyna Likus- Konsul Honorowy Włoch w Krakowie; Matteo Ogliari- Dyrektor Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie; Sebastiano Giorgi- Dyrektor dwujęzycznego magazynu „Gazzetta Italia”; Anna Zając, Właścicielka See Bloggers i blogów Fashionable, Mono Cafe & Bistro oraz Roselle; Cristina Catese, Prezes Włoskiej Federacji Kucharzy (sekcja Polska); Emiliano Castagna, Właściciel Socialkuchnia Sp. z o.o.; Macin Lewicki, Redaktor naczelny Lounge Magazine; Jagoda Walczak, Dyrektor generalny Wiadomości Turystyczne Mice Poland; Antonio Maglietta, Właściciel restauracji Sant’Antioco & Santa Caterina; oraz Odoardo Spataro, Właściciel KATANE Gelato Siciliano.
Italy Ambassador Awards w Polsce odbywa się przy wsparciu cennych partnerów i sponsorów, w tym czołowych firm włoskich i polskich działających na polskim rynku, takich jak Latre Luxury, Stardom House Hotel, Hotel Podroza, Akademia Kulinarna, Ferrari Trento, Woda Primavera, Vespa Resto, Gastro Rental, Ristorante Santa Caterina, Sant’Antioco, Fattorie del Duca, Agroip, BYKirin, Katane, Vera Mia, Fettine, Rocca Toscana Formaggi, oraz przy współpracy z mediami: Gazzetta Italia, Lounge, Magazyn All Inclusive i Wiadomości Turystyczne.
Z niecierpliwością oczekujemy, aby powitać wszystkich uczestników, gości i partnerów w Krakowie, na niezapomnianym wieczorze pełnym emocji, kreatywności i pasji do Włoch.
Przypominamy również, że główna edycja nagród odbędzie się we Florencji 28 listopada, podczas prestiżowych targów BTO. To coroczne wydarzenie poświęcone włoskiemu dziedzictwu „Made in Italy”, ukazujące piękno, kulturę, smaki i aromaty Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem turystyki, luksusu i zrównoważonego rozwoju.
Aby uzyskać więcej informacji na temat drugiej edycji Italy Ambassador Awards zapraszamy na stronę internetową Italy Ambassador Awards.
„Mascarpone 2: Tęczowy Tort” – słodka włoska komedia powraca do kin!
W KINACH OD 20.09.2024
Już 20 września do polskich kin zawita Mascarpone 2: Tęczowy Tort, kontynuacja włoskiej komedii romantycznej, która zdobyła serca widzów na całym świecie. To pełna humoru i emocji opowieść o miłości, drugich szansach i tym, jak słodkie bywa życie, gdy odważymy się zawalczyć o swoje szczęście. Nie zabraknie emocji, śmiechu i wzruszeń, a premierze w Warszawie towarzyszyć będą wyjątkowi goście – reżyser Alessandro Guida oraz aktorzy Giancarlo Commare i Giulio Corso.
Od ostatniego spotkania Antonio (Giancarlo Commare) i Luci (Gianmarco Saurino) minęły trzy lata. Antonio odniósł ogromny sukces jako cukiernik, stając się gwiazdą mediów społecznościowych. Jednak w jego życiu osobistym brakuje miłości. Z kolei Luca, po trudnym rozstaniu z Antonio, zbudował swoje życie na nowo u boku Tancrediego (Andrea Fuorto).
Kiedy ich drogi niespodziewanie się krzyżują, Antonio zdaje sobie sprawę, że nadal kocha Lucę. Postanawia spróbować odzyskać swoją dawną miłość, nawet jeśli oznacza to zakłócenie nowego stabilnego życia Luci. Antonio proponuje wspólne otwarcie cukierni, mając nadzieję, że ich praca nad projektem ożywi dawne uczucia. Jednak Luca, zadowolony ze swojego obecnego życia, nie jest pewien, czy chce wracać do przeszłości. W tym samym czasie pojawia się Ricky (Giulio Corso), który wprowadza nową dynamikę do życia Luci, dodatkowo komplikując sytuację.
Pomimo wątpliwości i obaw, Antonio nie zamierza się poddawać. Z pomocą przyjaciół, w tym sarkastycznej i wiernej Cristiny (Michela Giraud), postanawia zrobić wszystko, aby ponownie zdobyć serce Luci. Czy miłość zasługuje na drugą szansę, a może czasami niektóre uczucia powinny pozostać tylko wspomnieniem?
Polska premiera kinowa „Mascarpone 2: Tęczowy Tort” odbędzie się 20 września 2024 roku. Reżyser Alessandro Guida oraz aktorzy Giancarlo Commare i Giulio Corso przylecą do Polski, na zaproszenie Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie. Będzie to wyjątkowa okazja, by porozmawiać z twórcami filmu.
Po pokazach w kinach film „Mascarpone 2: Tęczowy Tort” dostępny będzie na OUTfilmie, jedynej platformie streamingowej dla społeczności LGBTQ+ w Polsce. Już teraz na OUTfilmie, dla tych, którzy chcą nadrobić zaległości lub po raz pierwszy poznać historię Antonio i Luci przed premierą kontynuacji, dostępna jest pierwsza część, „Mascarpone”.
Partnerami filmu i premiery są:
Activist, Batida, Fabryka Równości, Funkyz, Gazzetta Italia, Grupa Stonewall, HIRO, Instytut Włoski, Kampania Przeciw Homofobii, Kultura Równości, La Pose Varsovie, Lambda Szczecin, Lambda Warszawa, LGBT+ Film Festival, Magazyn DUMA, Mensider, Miłość nie Wyklucza, OUTfilm, Queer.pl, Rebell Concept, Replika, Tygodnik Przegląd, Winnica 55-100
Alessandro Guida – Reżyser
Alessandro Guida to utalentowany włoski reżyser, który zyskał rozgłos dzięki subtelnej, emocjonalnej narracji oraz zdolności do opowiadania historii o miłości i tożsamości. Jego debiutancki film „Mascarpone” zyskał uznanie na międzynarodowych festiwalach LGBTQ+, zdobywając m.in. nagrody Best Italian Film na Diversity Media Awards 2022 oraz Audience Award na Fire!! Mostra de Cinema LGTBI de Barcelona.
Guida specjalizuje się w delikatnym stylu reżyserii, który pozwala skupić się na emocjach postaci i ich wewnętrznych przeżyciach. Jego filmy eksplorują złożone relacje i drugie szanse, przyciągając szeroką publiczność zarówno w Europie, jak i na świecie.
Tongariro Releasing
Pierwszy polski dystrybutor i producent filmowy specjalizujący się w kinie LGBTQI+. Działając na rynku polskim od 2010 roku, Tongariro wprowadza filmy do kin oraz seriale i filmy na kanały telewizyjne i platformy VOD, jak również na własną platformę streamingową OUTfilm.
Oprócz dystrybucji filmów, Tongariro zaangażowane jest w promowanie inkluzywności i celebrację różnorodności w Polsce. Platforma streamingowa, OUTfilm, oferuje wyselekcjonowany katalog queerowych filmów, dokumentów i seriali, odgrywając kluczową rolę w promowaniu pozytywnych zmian społecznych i zwiększaniu widoczności społeczności LGBTQI+.
Z katalogu Tongariro można wybrać nagradzane filmy takie jak „Wielka Wolność” (Sebastian Meise), „A potem tańczyliśmy” (Levan Akin), „Lola” (Lauren Micheli), jak również produkcje własne takie jak nagrodzony na 47. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni debiut fabularny Kamila Krawczyckiego pt. „Słoń”.
Kalabria: kraina kontrastów i naturalnego piękna
Jeden z najbardziej fascynujących regionów południowych Włoch, Kalabria, oferuje niesamowitą różnorodność krajobrazów, od gór po krystalicznie czyste morze, bogatą kulturę i starożytne tradycje. Ten pas lądu znajduje się pomiędzy dwoma morzami: Morzem Tyrreńskim i Morzem Jońskim, z których każde ma unikalne cechy, przyciągające podróżników z każdego zakątka świata.
Wybrzeże Jońskie, ze swoją godną podziwu historią i przyrodą, jest również łatwo dostępne z Polski dzięki różnym połączeniom lotniczym, często w dobrych cenach. Istnieje wiele możliwości przylotu na lotnisko Sant’Anna w Crotone, z różnych polskich miast z przesiadką w Mediolanie, Wenecji-Treviso lub Bolonii. Jednym z najbardziej urokliwych miejsc w regionie jest Le Castella, wioska w Kalabrii, słynąca z imponującej twierdzy aragońskiej wyłaniającej się z krystalicznie czystych wód. Znana ze swoich historycznych legend i naturalnego piękna, miejscowość oferuje piękne piaszczyste plaże i wody oznaczone niebieską flagą, idealne dla osób szukających relaksu i morskich przygód. Twierdza zyskała również rozgłos w świecie kina, ponieważ kręcono tam filmy: „Armia Brancaleone” i „Ewangelia według św. Mateusza”, a niedawno była także planem filmowym nowego „Sandokana”. W pobliżu miejscowości znajduje się morski obszar chroniony Capo Rizzuto, jeden z największych we Włoszech, który chroni jedne z najbogatszych morskich różnorodności biologicznych i oferuje wycieczki edukacyjne, takie jak rejsy na łodziach z przezroczystym dnem. Pobliskie plaże Le Cannella i rezerwat morski wyspy Capo Rizzuto wzbogacają ofertę turystyczną o możliwość nurkowania. W tym roku Le Castella kandyduje do tytułu „Borghi più belli d’Italia” (najpiękniejszych włoskich miejscowości), co świadczy o jej wartość jako turystycznego klejnotu w regionie.
Stolicą prowincji jest Crotone, miasto położone na jońskim wybrzeżu Kalabrii, które szczyci się bogatą i fascynującą historią sięgającą 710 r. p.n.e., kiedy to zostało założone przez grecką kolonię, Achajów. Na przestrzeni wieków Crotone zasłynęło nie tylko ze swojej potęgi morskiej i osiągnięć sportowych, ale także jako ważny ośrodek kulturowy i duchowy, goszczący postacie historyczne, takie jak filozof Pitagoras. Jednym z najbardziej charakterystycznych miejsc w pobliżu Crotone jest Capo Colonna, znane w starożytności jako Lakinion Akron. Na tym cyplu znajdują się pozostałości starożytnej świątyni poświęconej bogini Herze Lacinii, niegdyś jednego z najbardziej czczonych sanktuariów w świecie greckim. Obszar ten, bogaty w pozostałości archeologiczne i otoczony bujną przyrodą, jest świadkiem chwalebnej przeszłości Crotone i nadal stanowi historyczny i kulturowy punkt orientacyjny. Samotna kolumna, która przetrwała czas, symbolizuje wytrwałość i historyczne znaczenie tego starożytnego miejsca kultu, czyniąc Capo Colonna obowiązkowym punktem dla każdego, kto odwiedza Kalabrię. Innym miejscem wartym zobaczenia jest Santa Severina – malownicza średniowieczna miejscowość położona w samym sercu Kalabrii, strategicznie usytuowana między Morzem Jońskim a górami Sila. Uznana za jedno z „Najpiękniejszych miasteczek we Włoszech” w 2018 roku, znajduje się na ostrodze tufowej z widokiem na dolinę rzeki Neto, oferując fascynujące widoki, szczególnie świtem, podczas mglistych poranków. Jego historyczne centrum, bogate w architekturę od normańskiego zamku po bizantyjskie kościoły, odzwierciedla różne fazy historyczne i architektoniczne miejscowości. Na uwagę zasługuje również bizantyjska dzielnica Grecìa i dzielnica Judea, które podkreślają historyczną obecność Żydów do 1510 roku. Zamek Santa Severina, symbol miejscowości, mieści pokaźne Muzeum Archeologiczne i szczyci się barokowymi dekoracjami, średniowiecznymi freskami i belwederem z widokiem na Markizat. Wewnątrz pałacu arcybiskupiego, Diecezjalne Muzeum Sztuki Sakralnej i Diecezjalne Archiwum Historyczne przechowują i eksponują cenne artefakty, które świadczą o religijnym i kulturowym znaczeniu Santa Severina.

Następny przystanek: między Gigantami a Zaczarowanymi Jeziorami, nazywany zielonym sercem Kalabrii, Park Narodowy Sila – rozległy płaskowyż znany z „gigantów”, wiekowych około 350-letnich i wysokich do 45 metrów drzew, które dominują w krajobrazie. Te imponujące okazy sosny bośniackiej są niemym świadkiem tysięcy lat historii i nadają parkowi niemal mistyczną atmosferę. Wśród jezior rozsianych po Sila wyróżnia się jezioro Lorica, położone między górami. Ten odcinek wody, otoczony gęstymi lasami, jest idealnym miejscem do uprawiania sportów rekreacyjnych, takich jak pływanie łódką, wędkarstwo i trekking, oferując zapierające dech w piersiach widoki o każdej porze roku. Nie można również przegapić winnicy Ippolito, założonej w 1845 roku w Cirò Marina, najstarszej winnicy w Kalabrii, znanej z win z autochtonicznych odmian winogron, takich jak Gaglioppo i Greco Bianco. Pionier w modernizacji produkcji wina, wprowadził innowacyjne techniki i utrzymuje rygorystyczne zarządzanie jakością. Uznana w kraju i za granicą winiarnia jest obecnie prowadzona przez piąte pokolenie rodziny Ippolito, nadal ceniące tradycję i innowacje, zrównoważony rozwój i szacunek dla terytorium Kalabrii.
Wybrzeże Morza Tyrreńskiego: podróż przez kolory, smaki i historię, kraina do której można dotrzeć samolotem z Krakowa do Lamezia Terme. Rozpoczynając naszą podróż wzdłuż wybrzeża Morza Tyrreńskiego, napotkamy Diamante, słynące z murali i papryczek chili. Niedaleko stąd na horyzoncie pojawia się wyspa Dino, mały raj dla miłośników snorkelingu dzięki krystalicznej wodzie i sugestywnym jaskiniom morskim, takim jak Grotta Azzurra i Grotta del Leone. Kontynuując podróż na południe, Pizzo Calabro wita odwiedzających pysznymi truflami lodowymi, lokalnym przysmakiem, który łączy lody czekoladowo-orzechowe z sercem z roztopionej czekolady, a wszystko to pokryte chrupiącą skórką kakaową. Ta mała nadmorska miejscowość znana jest również z aragońskiego zamku i spokojnych spacerów wzdłuż wybrzeża.
Tropea, często opisywana jako „Perła Morza Tyrreńskiego”, słynie z białych plaż i turkusowych wód. Historyczne centrum, położone na imponującym klifie z widokiem na morze, oferuje zapierające dech w piersiach widoki i wąskie uliczki pełne życia. Tropea słynie również z uprawy czerwonej cebuli IGP, składnika cenionego w kuchni za słodki i delikatny smak. Dalej na południe, miejscowość Scilla, z zamkiem Ruffo dominującym nad plażą, jest urzekającym przykładem tego, jak mitologia i historia przeplatają się, przywołując opowieści o syrenach i starożytnych nawigatorach. Capo Vaticano słynie z dziewiczych plaż i niemal tropikalnej scenerii, prawdziwego raju dla miłośników przyrody i nurkowania. Z Capo Vaticano można obserwować, jak słońce powoli znika za profilem aktywnego wulkanu Stromboli zabarwiając niebo na pomarańczowo i czerwono, tworząc jeden z najbardziej spektakularnych zachodów słońca na świecie. Kalabria słynie z pikantnej kuchni i typowych produktów, które zyskały światową sławę. Dwie z jej najbardziej charakterystycznych specjalności to nduja i sardella. Nduja, pochodząca z miejscowości Spilinga, to pikantna kiełbasa do smarowania, wytwarzana z wieprzowiny, tłuszczu, soli i dużej ilości kalabryjskiej czerwonej papryczki chili. Jej miękka konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że idealnie nadaje się do chrupiącego chleba lub jako dodatek do sosów i pizzy. Sardella, nazywana „kawiorem południa”, jest szczególnie popularna w Crotone. Jest to pikantny krem z małych ryb, takich jak małe sardynki, czerwonej papryczki chili, soli i dzikiego kopru włoskiego, krem używany do przyprawiania makaronu lub jako przystawka na tostach.

Kalabria oferuje niezapomnianą podróż przez zapierające dech w piersiach krajobrazy, bogatą kulturę i autentyczne przygody, dotykając duszy każdego podróżnika.
Ollywell, piękna opowieść o leczniczych grzybach
Jeden z pierwszych producentów suplementów na bazie grzybów leczniczych w Europie, pierwszy w Polsce, który produkuje w 100% lokalnie, pionowo zintegrowany od surowców do produktu końcowego, z farmą pod Warszawą, nieopodal Kampinoskiego Parku Narodowego. O firmie opowiada jej właściciel Oliver Mathew.
Skąd wziął się pomysł na grzyby funkcjonalne?
Z wykształcenia jestem mikrobiologiem, ukończyłem studia piwowarskie w Niemczech, po czym przyjechałem do Polski gdzie studiowałem Biznes Międzynarodowy w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Nie przypuszczałem, że kiedyś założę firmę zajmującą się produkcją grzybów. Przez lata pracowałem jako piwowar, miałem swój browar rzemieślniczy, pracowałem w handlu, sprzedaży suplementów diety. Zabawne, pewnego dnia, podczas przerwy w pracy wyszedłem przed budynek firmy i zobaczyłem rosnące w trawie smardze. Smardze rosnące w ogrodzie. Zawsze interesowały mnie grzyby, zacząłem o nich czytać i w pewnym momencie narodził się pomysł na biznes. Ogólnie rzecz biorąc, po pandemii COVID i wcześniejszych życiowych doświadczeniach, chciałem założyć firmę, która powiązana byłaby ze zdrowiem. Wizja była prosta: mieć wysokiej jakości produkty zdrowotne dla mojej rodziny i przyjaciół.
Od czego zacząłeś?
Zacząłem od opracowania projektu, przeprowadzenia kilku prób, dyskusji z ekspertami branżowymi z za granicy. W między czasie szukałem odpowiedniego miejsca na laboratorium i zakład produkcyjny, ponieważ nie byłoby to możliwe w środku miasta, chociaż mam nadzieję, że pewnego dnia będziemy mieli farmę miejską. Przyszłość to bycie lokalnym i niezależnym od długich łańcuchów dostaw. Następnie zacząłem tworzyć zespół. Odpowiedni zespół to podstawa każdego projektu. Miałem szczęście, że trafiłem na odpowiednich ludzi. Później pojawiła się inwestycja, wszystko potoczyło się dynamiczne. Zaczęliśmy od prac badawczo rozwojowych, których celem było opracowanie metody hodowli grzybów w warunkach kontrolowanych oraz metody ekstrakcji składników odżywczych z owocników. Pracowaliśmy nad tym przez prawie półtora roku, dopiero później powstała marka Ollywell.
Czy uprawa grzybów leczniczych jest prosta? Z jakimi wyzwaniami musieliście się zmierzyć?
Nie jest to łatwe. Wyzwaniem było odtworzenie naturalnych warunków wzrostu grzybów w kontrolowanym środowisku z zachowaniem warunków sanitarnych, ponieważ uprawiamy na potrzeby medycyny. Wszystko to wiąże się z dużymi nakładami finansowymi. Grzyby pochłaniają wszystko z otaczającej ich przestrzeni, dlatego też musimy zapewnić im sterylne warunki, jeśli chcemy uzyskać to co najlepsze z danego grzyba. Kolejnym wyzwaniem było opracowanie metody ekstrakcji. Grzyby zawierają chitynę, która nie jest trawiona przez ludzki organizm, dlatego też tak trudno jest dotrzeć do wszystkich substancji prozdrowotnych. W związku z tym wpadliśmy na pomysł rozbicia ścianek chityny i udało się to zrobić za pomocą ekstrakcji ultradźwiękowej. Nie było łatwo, ale zadziałało.
Jakie właściwości mają grzyby lecznicze?
Grzyby są bardzo interesującymi organizmami, mają wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm i wzmacniają układ odpornościowy. Są źródłem substancji aktywnych, które przynoszą korzyści zdrowotne dla organizmu. Grzyby funkcjonalne możemy zaliczyć do adaptogenów, są one używane od tysięcy lat w celu wspierania organizmu i jego układu za pomocą długołańcuchowych polisacharydów i różnych triterpenoidów. W medycynie ludowej ich zalety znane są od wieków. Są one stosowane również w medycynie w krajach azjatyckich, np. w Chinach, Japonii i Korei. Osobiście uważam, że określenie adaptogen w tym przypadku odpowiada nowoczesnej wizji dzisiejszego świata, w którym borykamy się z czynnikami takimi jak stres i sięgamy po produkty, które poprawiają nasze samopoczucie, które wzmacniają odporność organizmu i pomagają przywrócić równowagę.
Który grzyb jest twoim ulubionym?
Bez wątpienia uwielbiam wszystkie grzyby, które uprawiamy. Chaga jest uważana za króla grzybów w naszym środowisku. Jest bogaty w przeciwutleniacze, mówi się, że wzmacnia układ trawienny, wspiera zdrowie jelit i wątrobę. Grzyb ten był badany przez ostatnie 3 dekady przez różne uniwersytety w Polsce, Europie Północnej, USA. Cordyceps jest naszą dumą, ponieważ uprawiamy go na dużą skalę w cyklu ciągłym. Bardzo ciekawym grzybem jest Shiitake, ten grzyb ma właściwości przeciwwirusowe, może poprawiać poziom cholesterolu i jest źródłem witaminy D. Moja dziewczyna uwielbia Reishi, który ma właściwości łagodzące stres, obniżające napięcie i podobno wspomaga jakość snu i regenerację organizmu. Każdy może znaleźć coś dla siebie.
Jakie plany na przyszłość?
W ostatnim czasie dużo się dzieje. Rozwijamy naszą markę, uczestniczymy w różnych targach i konferencjach. We wrześniu odwiedzimy konferencję mycologiczną w Monopoli w Apulii. Nie możemy się doczekać tego wydarzenia. Włochy od lat są ważnym graczem, jeśli chodzi o grzyby lecznicze; tamtejsi konsumenci są bardzo świadomi tego rodzaju suplementów. To będzie dla nas zaszczyt wspólnie porozmawiać o królestwie grzybów. Może narodzi się jakaś długoterminowa współpraca. Zobaczymy.