Truskawki: fałszywe owoce pełne niespodzianek

0
155
Stacked from 22 images

Słodkie, pachnące, jaskrawo czerwone: niech podniesie rękę ten, kto nie lubi truskawek! Jestem prawie pewna, że nikt z was ręki nie podniósł, ponieważ jeśli chodzi o słodkość to raczej jedynie czereśnie są w stanie dorównać truskawkom. Truskawki są tak uwielbianym owocem, że mają nawet własne muzea: pierwsze muzeum truskawki znajduje się w Wépion, w Belgii, zostało założone w latach siedemdziesiątych i jest uwielbiane przez turystów z całego świata. W 2017 we Włoszech, w mieście Parete, w prowincji Caserty, w starożytnych pomieszczeniach pałacu książęcego też powstało muzeum dedykowane truskawkom. Muzeum liczy sobie pięć sal inspirowanych różnymi motywami, między innymi botaniką i żywieniem, lecz także ekonomią, historią, sztuką i reklamą.

A gdybym wam powiedziała, że mimo tej sławy i tylu miłośników truskawki są owocem… fałszywym? Tak właśnie jest, lecz to jedynie kwestia terminologii: w botanice prawdziwymi owocami są tylko takie, które rozwijają się w jajniku, czyli w żeńskim układzie rozrodczym kwiatu. Wiele roślin ewoluowało jednak w inny sposób i owoce mogą wywodzić się z różnych części kwiatu, w takich przypadkach mówimy o fałszywych owocach. Innymi przykładami fałszywych owoców są jabłka (gdzie prawdziwy owoc składa się z gniazda nasiennego, który jest normalnie odrzucany) i owoce zbiorcze, składające się z wielu małych owoców połączonych w jedną całość, takie jak jeżyny, figi i nasze truskawki. Patrząc na powierzchnię truskawki, widać, że jest ona pokryta wieloma maleńkimi czarnymi nasionami, niełupkami: tylko one są w rzeczywistości prawdziwymi owocami rośliny, zgrupowanymi razem w miąższu, który tak bardzo lubimy.

Truskawki nie są więc prawdziwym owocem i nie są jagodami mimo tego, że angielskie tłumaczenie „strawberry” może wprowadzać w błąd (berry po angielsku znaczy jagoda). Zgodnie z botaniką, jagody są owocem, który ukrywa nasiona wewnątrz miąższu, tak jak na przykład kiwi lub pomidor. Truskawki nie są prawdziwym owocem, nie są jagodami, a co jeszcze ciekawsze: należą do rodziny Rosaceae, a zatem są blisko spokrewnione z różami. Na dodatek, nie wszystkie truskawki są czerwone: istnieją również odmiany albinosów. Tak jest na przykład w przypadku Pineberry, znanej jako truskawka ananasowa, pochodzącej z Chile, która jest biała z czerwonymi nasionami. Owoc pełen niespodzianek!

Z żywieniowego punktu widzenia truskawki zawierają wiele ważnych elementów, dlatego uważa się je za „superfood”, czyli produkt wyjątkowo dobry dla zdrowia: mało kalorii, bogate w wodę, błonnik i flawonoidy przeciwutleniające, magnez, wapń, potas i witaminę C, o właściwościach moczopędnych i sycących.

Truskawki Są dobre dla linii, nie tylko dlatego, że zawierają tylko 5,3 g węglowodanów w 100 g (banan zawiera ich aż 60), ale także dlatego, że zawarte w nich przeciwutleniacze zwiększają produkcję adiponektyny, hormonu, który stymuluje metabolizm i zmniejsza apetyt, a także kontroluje poziom cukru we krwi zapobiegając cukrzycy i tworzeniu się tłuszczu w jamie brzusznej.

Są również dobre dla serca, ponieważ są w stanie regulować poziom cholesterolu we krwi i obniżać jej ciśnienie skutecznym działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Są również bardzo bogate w witaminę C: 58 gramów na porcję 100 g, więcej niż w pomarańczach, a niewiele owoców wystarcza na pokrycie dziennego zapotrzebowania, które wynosi 60 g.

Zawierają również ksylitol, substancję, która zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej i zabija zarazki odpowiedzialne za nieświeży oddech. Truskawki Idealnie nadają się zatem na pyszny i lekki deser po posiłku.

Podobnie jak wszystkie owoce i warzywa, aby lepiej docenić ich smak i zalety, ważne jest,

aby spożywać truskawki w sezonie, a więc wiosną i latem, mimo tego że są na rynku praktycznie przez cały rok. Mogą gościć na naszym stole kilka razy w tygodniu, nawet codziennie, a ich wszechstronność sprawia, że nadają się zarówno do słodkich, jak i słonych przepisów, na surowo, lecz także gotowane.

Doskonale nadadzą się do wszystkich rodzajów deserów jako dekoracja lub nadzienie: na przykład do letniej wersji tradycyjnego Tiramisu lub jako nadzienie do kruchego ciasta. Słodkie i delikatne, są doskonałym składnikiem do sałatek, na przykład z rukolą, surowymi pieczarkami i sokiem z cytryny. W połączeniu z surowym szpinakiem, grecką fetą i liśćmi mięty, świetnie sprawdzą się jako przystawka.

Truskawki mogą też być idealnym nadzieniem do piadiny i kanapek.

Na niesamowitą kolację spróbuj risotto z truskawkami i białym winem. Aromatyczne truskawki należy oczyścić z szypułki, posiekać i dodać do risotto dopiero w ostatnich minutach gotowania w ten sposób zachowane zostaną cały zapach i słodycz.

Zaufaj swojej wyobraźni i eksperymentuj z wieloma innymi przepisami: jeśli chcesz, wyślij mi zdjęcia swoich przepisów z truskawkami!

Macie pytania dotyczące odżywiania? Piszcie na info@tizianacremesini.it, a postaram się na nie odpowiedzieć na łamach tej rubryki!

tłumaczenie pl: Weronika Rosół

***

Tiziana Cremesini, absolwentka Neuropatii w Instytucie Medycyny Globalnej w Padwie. Uczęszczała do Szkoły Interakcji Człowiek-Zwierzę, gdzie zdobyła kwalifikacje osoby odpowiedzialnej za zooterapię wspomagającą. Łączy w tej działalności swoje dwie pasje – wspomaganie terapeutyczne i poprawianie relacji między człowiekiem i otaczającym go środowiskiem. W 2011 wygrała literacką nagrodę “Firenze per le culture e di pace” upamiętniającą Tiziano Terzani. Obecnie uczęszcza na zajęcia z Nauk i Technologii dla Środowiska i Natury na Uniwersytecie w Trieście. Autorka dwóch książek: “Emozioni animali e fiori di Bach” (2013) i “Ricette vegan per negati” (2020). Współpracuje z Gazzetta Italia od 2015 roku, tworząc rubrykę “Jesteśmy tym, co jemy”. Więcej informacji znajdziecie na stronie www.tizianacremesini.it