Czekoladowe makaroniki

0
224

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki (na ok. 40 sztuk) :

180 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru
80 g x 2 białka jaj w temperaturze pokojowej
30 g kakao w proszku
200 g cukru

Składniki na nadzienie:
250 g czekolady bez dodatków
200 ml płynnej śmietany
50 g masła

Sposób przyrządzenia:

Cukier puder, mąkę migdałową oraz kakao przesiej przez sitko tak, aby mieszanka była sypka jak mąka i odstaw na bok. Wymieszaj, a najlepiej zmiksuj 80 g białek jaj z cukrem aż do uzyskania możliwie zwartej konsystencji. Pozostałe 80 g białek dodaj do przygotowanej wcześniej mieszanki cukru pudru, mąki oraz kakao i wymieszaj energicznie przy pomocy łopatki silikonowej aż do uzyskania konsystencji miękkiego ciasta (tak, aby masa „spływała” z łopatki). Teraz mieszaj masę silikonowąłopatką od dołu do góry i od brzegu miski do środka, aby ciasto nie opadło. Masę należy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o wielkości otworu 8mm. Na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj z rękawa cukierniczego masę tworząc okręgi o ok. 3cm średnicy, jednocześnie zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi makaronikami. Wyłożone na papier makaroniki pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej, aby obeschły. W tym czasie utworzy się cienka skórka, która będzie chrupka po upieczeniu. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni w trybie statycznym. Umieść jedną blachę z makaronikami w piekarniku i piecz przez 12 minut. Makaroniki od razu po wyjęciu z piekarnika będą miały nadal miękką konsystencję. Pozostaw je na jak długo będzie trzeba, aby ich temperatura znacznie spadła, zanim delikatnie oderwiesz je od papieru umieszczonego na blasze. Przygotuj czekoladowe ganache: zagotuj śmietanę, po czym wylej ją na startą wcześniej na wiórki czekoladę umieszczoną w głębszej misce. Następnie dobrze wymieszaj – najpierw przy pomocy łopatki, a później ubijaczek lub miksera, dodając co jakiś czas odrobinę masła o bardzo miękkiej konsystencji.

Dobrze schłodź przygotowany krem, po czym przełóż go do rękawa cukierniczego. Gotowe makaroniki przełóż nadzieniem (nakładając je na płaską stronę makaroniku i zakrywając również płaską stroną do nadzienia). Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski