Kieszeń z kurczaka à la Antonio

0
93

Najlepszym sposobem na to, żeby potrawa się udała jest użycie produktów wysokiej jakości. Oto prosty przepis, który odzwierciedla klimat Italii w Polsce: „kieszeń z kurczaka à la Antonio”. Młody kucharz pochodzenia ukraińskiego, Anton Teslyuk, zawsze pasjonował się kuchnią włoską, dzięki wskazówkom szefa kuchni Marco Bernardiego jest autorem niektórych dań z menu restauracji Al Ponte w Gdańsku.

Przepis dla 4 osób.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 suszonych pomidorów z Sycylii
  • 250 g mozzarelli fior di latte
  • 4 liście bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Zrób kieszeń w piersi z kurczaka i włóż do niej dwa kawałki mozzarelli, dwa suszone pomidory, liść świeżej bazylii, dodaj sól i pieprz. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju z obu stron, a następnie włóż kieszeń z kurczaka na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Kiedy będzie gotowa, podaj w połączeniu z rukolą lub sałatą sezonową. Szef kuchni Anton podaje danie z sosem z bazylii.

Smacznego!

tłumaczenie pl: Ilona Dawid