Nareszcie jesień!

0
44

Jesień przynosi ze sobą chęć rozpieszczania się sezonowymi pysznościami. Z grzybów, dyni, trufli czy kasztanów możemy stworzyć wspaniałe risotto, zupy czy kremy i cieszyć się jedną z najbardziej obfitych w dary natury porą roku.

Aby w pełni rozkoszować się ich smakiem warto łączyć potrawy z pasującym do nich winem. A zatem spróbujmy wymienić kilka takich kombinacji. Czy można wyobrazić sobie jesienną kuchnię bez dyni? Z tego wyjątkowo uniwersalnego warzywa możemy wyczarować pyszne zupy, gnocchi czy risotto wzbogacone szczyptą gałki muszkatołowej, która podkreśli delikatność dyni, a także zwiększy pozytywny wpływ potrawy na nasze zdrowie, jako że dynia jest bogata w antyoksydanty i beta-karoten, a gałka muszkatołowa jest źródłem witamin i soli mineralnych. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku wina takie jak Franciacorta Brut DOCG czy Lambrusco di Sorbara Frizzante Secco DOC. Do risotto natomiast możemy wybrać Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva. Nieodzownym składnikiem jesiennych dań są grzyby, zarówno w przystawkach, jak i w daniach głównych, na przykład jako lasagne czy risotto z borowikami. Aby posmakować ich w bardzo delikatnej, lekkiej formie warto podsmażyć je z czosnkiem na oliwie z dodaną pod koniec smażenia drobno posiekaną natką pietruszki. Takie risotto najlepiej sprawdza się w połączeniu z Rosso di Montalcino DOC, z kolei do lasagne lub innych dań na bazie makaronu wypełnionego mięsnym farszem, doskonałym wyborem będzie pięcioletnie lub sześcioletnie Bolgheri Rosso DOC lub młode, pełne wino czerwone o aromacie świeżych, czerwonych owoców oraz słodkich przypraw, takie jak Dolcetto d’Alba, il Colli Berici Cabernet czy il Cannonau di Sardegna. Do grzybów podsmażonych na oliwie z czosnkiem i natką pietruszki idealne będzie białe wino Lugana, dzięki swojej delikatnej kwasowości i eleganckiemu wachlarzowi aromatów.

Jesień dla wielu to również czas kasztanów, wolno gotowanych na ogniu i smakowanych bez żadnych dodatków, najlepiej w towarzystwie bliskich. Kasztany są również wspaniałym dodatkiem do zup, kremów, a także do przystawek i dań głównych. W zależności od formy przyrządzania kasztanów, warto sięgnąć do konkretnych win. Przystawki, zupy i kremy połączymy z Barbera del Monferrato Frizzante DOC, natomiast dania główne najlepiej sprawdzą się w parze z Vigneti delle Dolomiti Rosso IGT. Jeśli chodzi o trufle, jedno z najbardziej znanych i docenianych połączeń to z pewnością jajka z truflami, zarówno jako pierwsze danie ze świeżym makaronem, jak i w formie wyrafinowanego, choć prostego przepisu na jajka sadzone ze startymi truflami. Takie potrawy nie potrzebują zbędnych dodatków. Składniki podbijają nawzajem swoje smaki i same w sobie są prawdziwymi protagonistami dania. Te cenne, aromatyczne i uwielbiane przez wielu grzyby, idealnie łączą się ze smakiem jajek, tworząc prawdziwą ucztę dla zmysłów. Do trufli możemy wybrać wiele win, na przykład kilkuletnie Etna Bianco DOC lub dziesięcioletnie Venezia Giuilia Rivolla Gialla IGT.

I właśnie dzięki tym pysznościom, które umilą nasze wieczory spędzone w gronie najbliższych, możemy wyczekiwać jesieni z radością, zapominając ku naszemu zadowoleniu o melancholii spowodowanej coraz krótszymi dniami.