Trunek, który kocha i pije cały świat

0
236

Włoskie wina przeżywają swój renesans. Są towarzyszem uroczystych dań, kolacji, a w przypadku win musujących, nawet śniadań. Oprócz tego naukowo potwierdzono, iż to właśnie wino z bąbelkami poprawia pamięć i zapobiega skutkom takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson. Co ciekawe, w 2015 roku to właśnie Włosi wyprodukowali najwięcej wina. W szczególności warto wspomnieć o jednym z największych wyzwań dla winiarzy, czyli o winie z delikatnymi bąbelkami.

Nazwa „wino musujące” po raz pierwszy została użyta do opisania wina w roku 1908. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym oraz walorom smakowym, ten rodzaj trunku pokochał już cały świat! Nie bez powodu, bowiem bąbelki w umiarkowanych ilościach są również zdrowe dla naszego organizmu. Wino musujące zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Dzięki temu, nie tylko zapobiegają problemom serca, takim jak udar, ale również obniżają ciśnienie krwi. Wino musujące zazwyczaj konsumowane jest podczas wielkich uroczystości weselnych, rocznic, urodzin i wydarzeń rodzinnych. Oprócz tego, wielu nie wyobraża sobie bez niego powitania Nowego Roku. Jest to też oryginalny pomysł na elegancki prezent, który świetnie sprawdzi się zarówno do dań głównych, jak i deserów.

Na zakończenie, warto wiedzieć, że umiarkowane picie wina musującego pomaga w utrzymaniu nienagannej sylwetki. Może mieć ono prawie o połowę mniej kalorii niż wina bez bąbelków, a ponieważ pijemy je z mniejszych kieliszków niż wina tradycyjne, zmniejsza się również objętość wypijanych porcji.

Dziś życzymy DO SIEGO ROKU w towarzystwie przyjaciół oraz włoskiego wina musującego!