Spaghetti z sosem gruszkowym i dodatkiem gorgonzoli 

0
497

Składniki na 2 osoby:

  • 200 g nieugotowanego makaronu (byłoby dobrze wybrać spaghetti alla chitarra, ale jeśli nie uda Ci się go znaleźć, możesz wybrać normalny makaron; lepiej długi niż krótki)
  • jedna gruszka (gatunek Konferencja lub Kaiser; musi być twarda i niezbyt dojrzała) 
  • 60-70 g sera gorgonzola
  • 30 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany kuchennej (niekwaśnej) 
  • 20 g startego parmezanu 
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • jedna łyżeczka cukru pudru 
  • olej na oko
  • pół łyżki masła 
  • sól i pieprz na oko

Przygotowanie:

Obierz gruszkę, wyjmij łodygę i pokrój w kostki około 2 x 2 cm. Połóż kostki na ręczniku papierowym dla lepszego osuszenia. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, używając masła i oleju. Przed sparzeniem gruszek posyp je cukrem pudrem. Kiedy kostki zaczną się prażyć, podlej je białym winem i odłóż ugotowane gruszki. (Należy gotować wszystko na wysokim i szybkim ogniu). 

Wstaw wodę do gotowania makaronu, przygotowanie sosu trwa bardzo krótko.

Weź garnek i przelej do niego śmietanę, serek mascarpone, ser gorgonzola, parmezan i pieprz. Wstaw naczynie na niski ogień i mieszaj sos, uważając, żeby się nie zagotował, a jeśli będzie za gęsty, dolej wody. Odcedź makaron i zmieszaj go z sosem, dodając połowę wcześniej przygotowanych gruszek, wymieszaj wszystko i podaj, kładąc na makaron pozostałe gruszki.

Smacznego!