Babeczki z ricottą i czekoladą

0
170

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 gr mąki pszennej 00
  • 300 gr miękkiego masła pokrojonego w kostkę 
  • 200 gr cukru pudru
  • 3 żółtka 
  • Pół laski wanilii
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500 gr świeżej ricotty
  • 150 gr cukru
  • 1 całe jajko 
  • 100 gr kropelek z gorzkiej czekolady
  • Skórka starta z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować kruche ciasto. Do dużej miski wsyp mąkę, masło i sól, i zacznij wyrabiać ciasto aż do uzyskania konsystencji podobnej do mokrego piasku, dodaj cukier puder i wanilię i kontynuuj zagniatanie. Następnie dodaj żółtka i dalej wyrabiając dobrze łącząc je z resztą ciasta. Rozłóż ciasto na stolnicy i zagniataj aż otrzymasz jednolitą konsystencję. Na koniec owiń ciasto w przezroczystą folię i włóż na dwie godziny do lodówki.

Podczas gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Do miski włóż ricottę, dodaj cukier i wymieszaj łopatką, następnie dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową i kropelki czekoladowe.

Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj jedną część na grubość 3-4 mm. Okrągłą foremką wytnij kółka, powinny być o 1 cm większe niż typowa foremka na jedna procję (średnicy ok. 8 cm). Następnie wypełnij okrągłe foremki ciastem, dobrze przyklejając na dnie i na brzegach i nakłuj ciasto widelcem na dnie każdej foremki. Wypełnij foremki nadzieniem do 3/4 wysokości. Babeczki piecz w temp. 175°C przez około 20 min. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudź i wyciągnij z foremek.

Oddzielnie rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij kółka o mniejszej średnicy niż foremki z babeczkami. W środku wytnij dekorację za pomocą mniejszej foremki (kwiatek, serce, kółko itp.) i piecz w temp. 175°C przez 15 min. Gdy ciastka wystygną, oprósz je cukrem pudrem i delikatnie połóż na babeczkach.

Smacznego!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski