Babka cytrynowa

0
81

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski

Składniki:
300 g mąki pszennej typ 00
8 g proszku do pieczenia
2 szczypty soli
230 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
2 obfite łyżki soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny

Na polewę:
240 g cukru pudru
sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 155 stopni. W dużej misce utrzyj mikserem masło z cukrem aż do uzyskania gładkiej, białej masy. Następnie stopniowo dodawaj roztrzepane wcześniej widelcem jajka. Nie dodawaj zbyt dużej ilości na raz, żeby uniknąć grudek. Pamiętaj, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jeśli zwykle trzymasz je w lodówce, wyjmij je na 2-3 godziny przed rozpoczęciem pracy.

Teraz dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Na końcu wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszaj całość szpatułką. Mieszaj energicznie w jedną i drugą stronę. Przygotuj foremkę, nasmaruj jej boki masłem i obsyp mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniej wielkości. Wlej ciasto do środka i równo rozsmaruj, piecz przez około 45-50 min. Przed wyjęciem ciasta sprawdź wykałaczką, czy jest gotowe: patyczek powinien być idealnie czysty.

Pozostaw do wystudzenia, następnie wyjmij z foremki i przełóż na talerz.

Przygotuj polewę: wsyp cukier puder do miski i, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj sok z cytryny. Uważaj, żeby nie dodać za dużo soku, konsystencja powinna być kremowa, a nie płynna. Rozsmaruj polewę na wierzchu babki, po kilku minutach zastygnie pozostawiając słodką i gładką warstwę. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez cztery dni.

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski