Babka jogurtowo-wiśniowa

0
81

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:
180 g mąki pszennej
180 g cukru
3 jajka
1 słoiczek jogurtu wiśniowego lub czereśniowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
Starta skórka cytrynowa
Pół laski wanilii
Wiśnie w syropie

Do udekorowania:
200 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru

 

 

Przygotowanie:
W dużej misce ubij jajka z cukrem do momentu otrzymania sztywnej, puszystej piany. Aby dobrze ubić jajka zadbaj, by były w temperaturze pokojowej.

Przesiej mąkę. Kontynuując powoli mieszanie, dodaj jogurt, skórkę cytrynową i ziarna wanilii. Poczekaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę, a następnie dodawaj po trochu mąkę, aż zupełnie połączy się z pozostałymi składnikami. Na końcu dodaj olej i wymieszaj ręcznie.

Wyłóż formę do pieczenia o średnicy 24 cm papierem do pieczenia, pamiętając o posmarowaniu jej brzegów masłem. Do masy dodaj trochę wiśni i wymieszaj. Następnie wlej ją do formy do pieczenia i wyrównaj, dodając wiśnie również na wierzch. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę przełóż na talerz, aby ostygła. Za pomocą miksera ubij schłodzoną śmietanę, dodając partiami cukier tak, aby połączył się z nią w jednolitą masę.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj bitą śmietaną.

tłumaczenie pl: Małgorzata Witalis

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski