Ciasto z orzechami pekan

0
141

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 300g mąki typu 00
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego poszatkowanego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g orzechów pekan niesolonych
  • 4 jajka
  • 175 g syropu klonowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub trochę wanilii w proszku/ w lasce

PRZYGOTOWANIE:

Na blacie kuchennym wymieszać mąkę z masłem i zagnieść. Dodać sól, cukier i wyrabiać aż ciasto osiągnie konsystencję piasku. Następnie dodać jajka i zagniatać aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 190° (z termoobiegiem). 

Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką, a następnie przełożyć na blaszkę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

30 g orzechów pekan odłożyć na bok, resztę drobno zmielić. W dużej misce wymieszać miękkie masło, cukier trzcinowy, jajka, syrop klonowy i wanilię. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Wlać masę na spód i ułożyć pozostałe orzechy tworząc okręgi na cieście.

Ciasto piec około 35 minut. Po 10 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową, aby nie przyrumieniło się za bardzo.

Po wystygnięciu, serwować ciasto z lekko ubitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski