Galup 100 lat słodkości

0
85

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski

100 lat historii
100 lat marki Galup to 100 lat tradycyjnych wypieków o specjalnych recepturach, które dały początek wyjątkowej historii. Historii, która zaczęła się w 1922 roku w małej cukierni w Pinerolo w Piemoncie. To właśnie wtedy powstały proste, a zarazem genialne pomysły, które sprawiły, że w ciągu lat marka zmieniła się w duże przedsiębiorstwo. Do dziś marka Galup jest dumna ze swojej więzi z Piemontem. 100 lat pasji, kreatywności i innowacyjności, które zmieniły wiejską cukiernię w renomowaną, znaną również za granicą, najwyższej klasy markę, której specjały sprzedawane są na całym świecie i do dziś pozostają wierne wartościom założycieli Pietro i Reginy Ferrua.

100 lat tego samego zaczynu drożdżowego, który sprawia, że ciasta tej marki są miękkie, wyrośnięte, mają pełny, ale lekki smak, który rozpieszcza i podbija nasze podniebienia. 100 lat naturalnych składników, które rozsławiają i doceniają prawdziwe bogactwo plonów oraz ludzi, którzy je uprawiają. 100 lat smakołyków stworzonych przez cukierników firmy Galup nie tylko w okresie bożonarodzeniowym, ale dostępnych również przez cały rok.

Galup – piękna włoska historia
Galup to marka, oryginalne receptury oraz Panettone inne od wszystkich. Zanim Galup zaczął produkować swoje ciasta, znane było tylko Panettone z Mediolanu. Płaskie Panettone, polane glazurą z orzechów laskowych jest dziełem Pietro Ferrua, urodzonego w Langhe w Piemoncie, żyjącego w Pinerolo. Na przestrzeni lat przepis został udoskonalony, nie tracąc przy tym swojego wyjątkowego charakteru.

Od 1922 roku Galup działa na tym samym terytorium, na którym powstał – w Pinerolo, w Piemoncie. Z biegiem czasu firma rozrosła się, podbiła rynek krajowy oraz międzynarodowy. Mimo wielu sukcesów, najważniejszym miejscem dla marki Galup pozostało Pinerolo.

Galup i Uniwersytet Nauk Gastronomicznych
Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo, założony i wypromowany w 2004 r. przez międzynarodowe stowarzyszenie Slow Food, jest prawnie uznanym uniwersytetem niepaństwowym wspieranym przez wiele firm z sektora rolno-spożywczego.

Galup jest partnerem wspierającym Uniwersytet. Partnerstwo to stanowi spotkanie dwóch podmiotów, reprezentujących najwyższe poziomy kultury winiarskiej i gastronomicznej Piemontu. Z jednej strony wyjątkowy uniwersytet, przyjmujący studentów z całego świata, z drugiej zaś piemoncka znamienitość cukiernicza, niesamowicie mocno związana z miejscem, w którym wszystko się zaczęło. Zgodnie z filozofią uniwersytetu, Galup w swojej stuletniej historii zawsze stawiał jakość ponad ilość. Do dziś firma z Pinerolo starannie wybiera składniki najwyższej klasy, takie jak włoskie orzechy laskowe „Tonda Gentile Trilobata”, świeże włoskie mleko, zaczyn drożdżowy, żółtka jaj kur z wolnego wybiegu i inne.

Wybór doskonałości marki Galup
Aby uczcić 100 lat marki, Galup wybrał prostotę nieskazitelnego opakowania, które wyróżnia się bielą i wyrafinowanymi szczegółami nadruku. Linia Anniversary świeci zatem własnym światłem. Złota folia uroczystego logo, wkładki wyściełające i historyczny wizerunek marki podkreślają ciepły i miękki kolor opakowań, dostępnych w różnych kształtach i materiałach.

Wszystkie smaki marki Galup
– Tradycyjne: Gran Galup z glazurą z orzecha laskowego, całymi prażonymi migdałami i kryształkami cukru; panettone Milano bez kandyzowanych owoców oraz pandoro Gran Galup, czyli tradycyjna babka drożdżowo-maślana z cukrem pudrem
– Produkty z czekoladą: panettone Gran Galup z dropsami czekoladowymi w cieście, panettone Gruszka i Czekolada, Panettone wiśnia i czekolada, panettone kawa i czekolada, panettone kokos i czekolada, Pandoro z dropsami czekoladowymi
– Produkty specjalne: panettone z kasztanami, z jabłkiem, z winem Moscato, ze słonym karmelem, z truskawkami, z kremem cytrynowym
– Produkty nadziewane: panettone z kremem pistacjowym, z kremem czekoladowym, z kremem Pepino (Pepino to turyński cukiernik uważany za wynalazcę lodów na patyku), z kremem z piwa Menabrea, z kremem kawowym Costadoro.

We współpracy z Cristiną Catese opracowane zostały przepisy z panettone i pandoro marki Galup, których można było spróbować 18 października 2022 roku w Warszawie podczas wydarzenia zorganizowanego z okazji 100-lecia marki.

Produkty marki Galup można kupić w sklepie internetowym: www.kuchnia-wloska.com.pl

Tłumaczenie pl: Paulina Kędracka

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski