Krewetki gotowane na parze z pesto z rukoli

0
117

Przepis dla 1 osoby:

Składniki:

  • krewetki black tiger 16/20 – 4 szt
  • sałata karbowana do dekoracji

Pesto:

  • rukola- 20 g
  • orzechy włoskie – 20 g
  • oliwa z oliwek extra vergine – 20 ml
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

Krewetki obieramy z pancerza, pozostawiając tylko głowę i ogon. Usuwamy delikatnie jelito i dokładnie całość myjemy. Oczyszczone krewetki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez ok. 6 minut.

W tym czasie do blendera wkładamy rukolę i kilka kostek lodu i wszystko blendujemy. Następnie dodajemy orzechy włoskie i dolewamy oliwę z oliwek . Miksujemy składniki do uzyskania gęstawej konsystencji.

Na talerzu układamy liście sałaty, a na wierzch wykładamy krewetki. W sosjerce podajemy przygotowane pesto z rukoli o smaku orzechowym.

Smacznego!