Ricciarelli di Siena

0
229

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

  • 400 g łuskanych migdałów w całości
  • 380 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki 00
  • 2 białka jaj
  • 20 g wody
  • opłatek w kształcie połowy prostokąta (21×30 cm)
  • 0,5 łyżeczki drożdży cukierniczych
  • 1 łyżeczka esencji z gorzkich migdałów

Przygotowanie:

Utrzyj w młynku migdały wraz z 330 g cukru, następnie przełóż je do pojemnej miski i wymieszaj. W garnuszku zagotuj wodę z pozostałymi 50 g cukru. Kiedy otrzymany syrop stanie się mętny i zakryje łyżkę, zdejmij go z ognia i wylej na starte migdały zmieszane z cukrem. Wymieszaj dobrze, dodaj 50 g cukru pudru, mąkę oraz przesiane drożdże. Ponownie wymieszaj. Zakryj masę wilgotną szmatką, umieść w temperaturze pokojowej i odstaw na co najmniej 12 godzin.

Ubij białka na sztywną pianę dodając stopniowo pozostałe 50 g cukru pudru oraz esencję z gorzkich migdałów. “Rozbij” masę dłońmi lub szpatułką, aż do osiągnięcia odpowiedniej urabialności ciasta. Dodaj do niej białka, mieszając delikatnie od dołu do góry.

Przełóż masę na blat oprószony przesianym cukrem pudrem i wyrabiaj ją dłońmi aż stanie się ciągliwa. Uformuj z niej sznureczki i nożem potnij na mniejsze kawałki. Nadaj im wydłużoną formę naciskając końce palcami. Wytnij opłatek w kształt ricciarello i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku opłatka połóż po jednym ricciarello. Oprósz przesianym cukrem pudrem. Piecz w piekarniku bez termoobiegu w 110° przez ok. 10 minut: ricciarelli muszą pozostać miękkie i jasne.

Przed podaniem pozwól ciasteczkom ostygnąć. Przechowuj w blaszanym pojemniku: pozostaną miękkie i aromatyczne przez co najmniej 4-5 dni.

Smacznego!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski