Stek wołowy bez kości

0
235

Zbliża się czas pięknej pogody i mamy ochotę na dobre mięso z grilla, jednak nie każdy ma do dyspozycji ogródek! Oto jak wygodnie zrobić w domu doskonały stek z żeberek wołowych.

Steki otrzymywane z boku wołowego mają grubość 2/3 cm i ważą około 200 gramów. Mięso jest bogate w tłuszcz, smaczne i delikatne. Są one znane na całym świecie jako (ribeye).

Składniki dla 2 osób:

2 steki z żeberka bez kości 200g każdy
1⁄2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
czarny pieprz
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Narzędzia:

piekarnik
patelnia do grillowania
chwytak do mięsa
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Kup 2 steki wołowe dzień wcześniej od zaufanego dostawcy, muszą być dojrzałe. Jeśli są zapakowane, należy je wyjąć z opakowania, wysuszyć bardzo dobrze papierem chłonnym.

Steki wyjmujemy i układamy na chłonnym papierze i zostawiamy w lodówce bez przykrycia na 10-12 godzin, aby osuszyć powierzchnię mięsa. Przed przygotowaniem wyjmij je z lodówki 30-40 minut wcześniej, musi mieć temperaturę pokojową. Włącz piekarnik z termoobiegiem na maksymalnie 50°, jeśli nie masz termoobiegu, zostaw lekko uchylone drzwiczki, piecz przez 30 min. 5 minut przed pierwszym etapem gotowania rozgrzej patelnię grillową. Weź steki i wmasuj dłońmi sól i grubo zmielony pieprz. Umieść je na patelni grillowej i smaż przez 2 1⁄2 / 3 minuty z każdej strony, jeśli mają 2 cm grubości, jeśli mają 3 cm, 1 minutę więcej z każdej strony. Nie ruszaj mięsa podczas grillowania, gdy obrócisz steki, połóż na nich gałązkę rozmarynu. Zdejmij z patelni i natychmiast zawiń mięso w folię aluminiową i odstaw na 4-5 minut. Twoje steki będą bardzo delikatne i smaczne, podawaj z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Smacznego!

tłumaczenie pl: Agata Pachucy