Tarta z kremem migdałowym, ciasteczkami „amaretti” i orzechami pekan

0
934

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

SKŁADNIKI

Na ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
2 jajka
4 g soli (duża szczypta)
10 g proszku do pieczenia
400 g mąki pszennej (typu 00)
80 g kakao

Na krem:
70 g mąki migdałowej
55 g pokruszonych ciasteczek „amaretti”
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
50 g mąki (typu 00)
125 g jajek
100 g orzechów pekan – całych oraz rozdrobnionych
kilka pokruszonych ciasteczek amaretti

PRZYGOTOWANIE:
Za pomocą miksera wymieszaj masło oraz cukier aż do powstania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj do masy pozostałe składniki:  najpierw jajka, dalej makę wymieszaną z kakao, proszek do pieczenia i sól. Nie mieszaj zbyt długo – wystarczy, aby składniki się ze sobą połączyły. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na 2 godziny.

W tym czasie przygotuj krem: przy pomocy miksera wymieszaj masło z cukrem pudrem, a następnie jajka, dodając je powoli. W misce wymieszaj mąkę migdałową, pokruszone amaretti oraz mąkę pszenną. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie używając miksera i odstaw w chłodne miejsce.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni, w trybie z nawiewem.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 4mm, ułóż ją na formie do tarty- tak by ciasto przykrywało brzegi formy, ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 5-8 minut, tak aby wierzch ciasta lekko się zarumienił. Wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż na nim rozdrobnione orzechy pekan i pokruszone ciasteczka amaretti. Następnie wyłóż na wszystko krem, używając szpatułki.

Wierzch tarty udekoruj całymi orzechami pekan. Piecz jeszcze przez około 30 minut. Przed wyjęciem ciasta z formy, pozostaw je na jakiś czas do ostygnięcia.

Smacznego!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski