W Karnawale każde wino jest dobre?

0
37

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski

Konfetti, maski, serpentyny: Karnawał to najbardziej kolorowy czas w roku, to także triumf smaków! Zgodnie z tradycją kulinarną bohaterami okresu karnawałowego są słodkości, wśród których prym wiodą specjały regionalne: naturalne lub nadziewane, miękkie lub chrupiące, ale przede wszystkim smażone i posypane cukrem.

Dobrać do nich kieliszek dobrego wina to przyjemność, na którą warto sobie pozwolić, dlatego spontanicznie nasuwa się pytanie: jakie wino najlepiej dobrać do deserów karnawałowych? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale trzymając się pewnych reguł łatwiej będzie nie popełnić błędu. W zasadzie można by powiedzieć, że karnawałowe specjały doskonale łączą się ze świeżymi bąbelkami i z Passito (wino przyrządzane z podsuszonych owoców, przyp. red.). Oto kilka wskazówek, które pomogą wzbogacić smak i zabawę.

Do smażonych słodkości najlepsze są bąbelki. Faworki idealnie będą komponować się ze świeżym i aromatycznym Moscato d’Asti, w którym odcienie piżma i głogu łączą się z intensywnym bukietem liczi i białej brzoskwini, co daje na końcu bogate doznania smakowe o kremowych odcieniach. W tym wypadku należy wybrać wino odpowiednio słodkie (czyli nie brut, extra brut lub wina bez dodatku cukru). Hasłem przewodnim, oprócz słodyczy, jest też świeżość oraz odpowiednio delikatny aromat. Kierując się zasadą podobieństwa, do deserów takich jak frappe, castagnole czy frittelle z jabłkami odpowiednim winem będzie Passito lub Vin Santo, czyli słodkie wino o bogatym smaku i aromacie. Ważne jednak, żeby wybrać to najlepsze.

Lepiej zatem zrezygnować z win zbyt słodkich, co pozwoli uniknąć mdłego i nieprzyjemnego efektu. Do deserów nadziewanych kremem lub czekoladą również można dobrać bogate w smaku Passito, ale to z czerwonych winogron, na przykład Sagrantino Passito z Montefalco. To wino o aromacie z miękkimi nutami owoców jeżyn i makii śródziemnomorskiej, z nutą przypraw i wanilii na końcu; bogate w smaku, orzeźwione delikatną i łagodną nutą taniny.

Podążając cały czas tym samym tropem, również Passito Marzemino czy Raboso będą idealne, aby jak najlepiej spędzić te radosne dni Karnawału, które służą do rozgrzania serca i życia w czasie zimy.

tłumaczenie pl: Agata Pachucy

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski