Beza w kubeczku

0
60

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski

Składniki dla 4 osób:
Beza:
150 g białka w temperaturze pokojowej,
lepiej jeśli jajko ma już kilka dni
300 g cukru

Zawartość kubeczków:
250 ml di świeżej śmietany do ubicia
2 łyżki cukru
szczypta mielonej wanilii
ulubione owoce leśne

Przygotowanie:
Najpierw zrób bezę. Lepiej, jeśli zaczniesz dzień wcześniej, ponieważ przygotowanie jest długie. Za pomocą robota kuchennego lub miksera ubij białka jaj, koniecznie w temperaturze pokojowej, z połową cukru (150 g). Zacznij od minimalnej prędkości, a następnie zwiększ do maksymalnej mocy. Musisz ubijać białko przez co najmniej 15-20 minut, aż uzyskasz bardzo sztywną masę. Na próbę odwróć miskę do góry dnem. Jeśli białko jest sztywne i nie wypływa to znaczy, że konsystencja jest odpowiednia. Teraz zacznij dodawać stopniowo resztę cukru, podziel go na kilka porcji, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry, aby nie zepsuć konsystencji.

Przenieś mieszaninę do rękawa cukierniczego (jeśli go nie masz, możesz użyć dwóch łyżek, uzyskując mniej regularne bezy) z gładką lub radełkowaną końcówką, wedle uznania. Rozgrzej piekarnik do 90-95 °C z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i formuj bezy za pomocą rękawa cukierniczego, staraj się, aby nie były zbyt duże (maksymalnie 3-4 cm średnicy). Można je umieścić bardzo blisko siebie, ponieważ bezy w piekarniku nie rosną, wręcz przeciwnie, muszą wyschnąć. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 2 godziny, a nawet 3. Jeśli możesz, zostaw uchylone drzwiczki piekarnika, blokując je za pomocą łyżki lub widelca. Dzięki temu będzie lepszy przepływ powietrza i nie zrobi się zbyt wilgotno. Po upieczeniu (rozbij jedną bezę, żeby sprawdzić czy jest sucha w środku) pozwól im dobrze ostygnąć.

Na zawartość kubeczków: ubij dobrze schłodzoną śmietanę dodając cukier i wanilię, przełóż ją do rękawa cukierniczego z gładką lub radełkowaną końcówką, wedle uznania. Umyj owoce leśne. Jeśli masz, to użyj przezroczystych kubeczków, żeby wyeksponować warstwy. Na dnie kubeczka umieść trochę bitej śmietany, następnie połóż warstwę rozdrobnionej bezy, potem znowu śmietanę i na nią owoce leśne. Powtarzaj czynność nakładając warstwę bezy, śmietany i owoców aż do wypełnienia kubeczka. Na wierzchu połóż śmietanę, parę całych owoców, rozdrobnioną lub całą bezę. Wypełnij w ten sposób kolejne kubeczki. Podawaj dobrze schłodzone, przechowuj w lodówce aż do podania.

Jeśli nie wykorzystasz wszystkich bez, przechowuj je w metalowym pudełku, będą dobre nawet przez kilka miesięcy!

Tłumaczenie pl: Agata Pachucy

ten artykuł jest dostępny w wersji polski włoski