Budyń migdałowy z kocimi języczkami

0
72

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

Na budyń:
1 litr mleka migdałowego
100 g cukru
100 g skrobi kukurydzianej
Rozdrobnione migdały lub
pistacje do dekoracji

Na kocie języczki:
50 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
50 g mąki
50 g białka

Przygotowanie:

W rondelku umieść cukier i skrobię kukurydzianą i wymieszaj trzepaczką. Zacznij wlewać powoli mleko migdałowe, cały czas mieszając silikonową szpatułką. Kontynuuj mieszanie i podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Kiedy masa nabierze konsystencji kremu, zdejmij rondelek z ognia i przelej masę do jednej dużej formy na budyń lub do kilku mniejszych foremek. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin. W przypadku dużej formy można zostawić na kilka godzin dłużej.

W międzyczasie przygotuj kocie języczki. Do miski wrzuć miękkie masło, cukier puder i wymieszaj szpatułką. Dodaj białka i ponownie wymieszaj do uzyskania konsystencji kremu, dodaj mąkę i dalej mieszaj do uzyskania miękkiej masy. Przełóż masę do worka cukierniczego z gładkim dziubkiem o wielkości 10 mm. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, wyciśnij ciasteczka o długości ok. 10 cm. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190° i piecz przez około 8 minut. Następnie wyjmij i zostaw do wystudzenia. Przed podaniem wyjmij budyń z foremki i udekoruj pistacjami. Podawaj z kocimi języczkami.

tłumaczenie pl: Agata Pachucy

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski