Jajka z kruchego ciasta

0
90

Składniki:
Na kruche ciasto:
500 g mąki 00
300 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka soli
Skórka starta z jednej cytryny
z uprawy ekologicznej
Wanilia mielona

Na cytrynowy krem pasticcera:
500 ml świeżego pełnego mleka
5 żółtek
200 g drobnego cukru
25 g skrobi kukurudzianej
30 g skrobi ryżowej
Wanilia mielona
Skórka starta z jednej cytryny
z uprawy ekologicznej
Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto. Do miski miksera lub innej obszernej miski, jeśli ugniatasz ciasto ręcznie, wsyp mąkę, sól, wanilię, skórkę cytryny i miękkie masło pokrojone w kostkę. Zacznij wyrabiać ciasto aż do uzyskania piaszczystej mieszanki, następnie dodaj cukier i kontynuuj zagniatanie. Kiedy kawałki ciasta będą coraz bardziej wilgotne, dodaj żółtka i dokończ ugniatanie aż do uzyskania zwartej, jednolitej masy.

Spłaszcz ciasto i zawiń w przezroczystą folię spożywczą i pozostaw w lodówce na przynajmniej dwie godziny. W międzyczasie przygotuj ciasto. Do żaroodpornej miski włóż żółtka, cukier, wanilię i skórkę cytryny i wymieszaj trzepaczką. Dodaj przesiane skrobie. W rondlu podgrzej mleko, a następnie zalej nim mieszankę żółtek, dobrze wymieszaj trzepaczką i postaw na ogniu w rondlu, w którym podgrzane zostało mleko. Gotuj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje. Przenieś do miski, przykryj plastikową folią przyklejając ją do kremu, aby zapobiec tworzeniu się kożucha na wierzchu. Pozwól mu dobrze ostygnąć przed wstawieniem go do lodówki.

Weź ciasto, rozwałkuj je na grubość 3/4 mm i owalną foremką do ciastek wytnij kruche „jajka”. Zrób dwa dla każdego ciasteczka. Na drugim kawałku wytnij mniejszy otwór, bliżej dolnej części „jajka”: będzie to żółtko jaj.

Piecz herbatniki w gorącym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 12-15 minut: muszą zarumienić się na złoto. Pozwól im dobrze ostygnąć. Przenieś zimny krem do worka cukierniczego: rozprowadź dość znaczną porcję na podstawie jajka. Posyp górną część ciastka cukrem pudrem i nałóż ją na część z kremem.

Podawaj natychmiast lub przechowuj w lodówce, aż do momentu podania.

Tłumaczenie pl: Agata Pachucy