Lazania z dynią i pieczarkami

0
75

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

250 g świeżego makaronu lasagne
około 600 g dyni
500 g pieczarek
1/2 cebuli szalotki
1 nieobrany czosnek
tarty parmezan i ser provola wg uznania
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wg uznania
sól wg uznania

Beszamel:
1 l mleka
100 g masła
100 g mąki typu 00
gałka muszkatołowa wg uznania

Przygotowanie:
Dynię myjemy, kroimy w plastry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° na około 30 minut. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy pół szalotki oraz ząbek czosnku. Kiedy składniki się podduszą, zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok. Ponownie stawiamy naczynie na ogniu i gdy się rozgrzeje dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki grzyby, solimy je i gotujemy przez kilka minut, uważając żeby się nie rozgotowały. Na koniec dodajemy wcześniej uduszoną szalotkę i całość odstawiamy do ostygnięcia. Gdy dynia jest gotowa, wkładamy ją do blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, którą później połączymy z sosem beszamelowym.

Mleko podgrzewamy w rondelku, podczas gdy w drugim roztapiamy masło. Gdy całkowicie się rozpuści, wsypujemy mąkę typu 00, przypiekamy przez minutę, a następnie dodajemy po trochu podgrzane wcześniej mleko, ciągle mieszając powstający sos trzepaczką. Solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy. Wlewamy pulpę ze zmiksowanej dyni i dokładnie mieszamy.

W tym momencie możemy przystąpić do składania naszej lazanii. Formę do ciasta skrapiamy odrobiną oliwy i wlewamy cienką warstwę dyniowego sosu beszamelowego.

Układamy warstwę świeżego makaronu, przykrywamy go beszamelem i rozprowadzamy grzyby. Powtarzamy te czynności aż do stworzenia 4 lub 5 warstw. Gdy warstwy są gotowe, danie wykańczamy beszamelem i odrobiną parmezanu.

Pieczemy w 200° przez 18-20 minut. Smacznego!

tłumaczenie pl: Dominika Leśniak

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski