Letni pucharek bezowy

0
50

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

Na bezę:

  • 80 g białek w temperaturze pokojowej
  • 160 g cukru

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g skrobii kukurydzianej
  • wanilia w lasce
  • skórka z połowy cytryny
  • 200 ml śmietany

Do ozdoby:

  • 100 g świeżych malin
  • 100 g świeżych jagód

Przygotowanie:

Po pierwsze, trzeba przygotować bezę: ubij białka z połową cukru w szerokiej misce. Kiedy mieszanka będzie gotowa (potrzeba ok. 5 minut) dodaj stopniowo resztę cukru i wymieszaj silikonową szpatułką.

Przełóż mieszankę do rękawa cukierniczego i całość wyciśnij do okrągłej formy pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 100 stopniach C przez ok. 3h.

Następnie przygotuj krem budyniowy: podgrzej mleko. W międzyczasie wymieszaj trzepaczką żółtka z cukrem, dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą i wanilię. Dodaj ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Z powrotem wlej całość do garnka i gotuj na średnim ogniu do zgęstnienia kremu.

Zdejmij z palnika, dodaj startą skórkę z cytryny, przełóż do niskiego pojemnika i przykryj folią spożywczą.

Schłodzony krem (możesz również przygotować go dzień wcześniej, tak jak bezę) wymieszaj delikatnie od dołu z ubitą dobrze schłodzoną śmietaną. Uszykuj szklane puchary deserowe.

Połam bezę i umieść w pucharach. Przełóż krem budyniowy do rękawa cukierniczego i wyciśnij warstwę na bezę. Udekoruj owocami leśnymi i powtórz czynność, aby powstały warstwy. Na koniec dodaj rozetę z kremu, maliny i jagody.

Podawaj dobrze schłodzone.

Smacznego!

tłumaczenie pl: Klaudia Skórska

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski