Tarta z kremem

0
39

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

Na kruche ciasto:
500 g mąki typu 00
300 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
3 żółtka (ok. 60 g)
laska wanilii
starta skórka z połowy cytryny
płaska łyżeczka drobnej soli

Na nadzienie:
300 g serka mascarpone
120 g cukru pudru
200 g gęstej śmietany do ubijania
wanilia
świeże truskawki

Dekoracje:
świeże truskawki lub owoce leśne
świeże pąki kwiatów lub kwiaty
z masy cukrowej
gotowe makaroniki
czekoladowe dekoracje

Przygotowanie:

Aby przygotować kruche ciasto, łączymy mąkę z masłem i solą, i ugniatamy całość do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Potem dodajemy cukier puder i kontynuujemy ugniatanie. Dołączamy żółtka, laskę wanilii, skórkę cytrynową i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania stałej i zwartej masy. Odkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na posypanym mąką blacie do grubości 5 mm, możliwie jak najbardziej równomiernie. Formujemy z ciasta dowolne kształty tej samej wielkości – mogą być to na przykład dwa serca, dwa koła, dwa kwadraty lub cyfry. Tworzymy je za pomocą wcześniej przygotowanych z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia szablonów, wykrawając ciasto prostym, naostrzonym nożykiem. Przekładamy ciasto na blachy do pieczenia jeszcze przed wykrojeniem wybranych kształtów, tak aby nie zdeformowały się podczas przenoszenia do piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do 180°C z funkcją termoobiegu i pieczemy ciasto przez około 20-25 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiawiamy je do wystygnięcia.

Kroimy kilka truskawek na małe kawałki, a resztę (która posłuży do dekoracji) kroimy na cienkie, podłużne plasterki. Przygotowujemy krem ubijając za pomocą miksera dobrze schłodzony serek mascarpone, do którego dodajemy cukier puder, wanilię i opcjonalnie odrobinę startej skórki cytrynowej. Następnie dodajemy śmietanę, również schłodzoną, cały czas miksując. Jeśli uzyskana masa jest dość zwarta, krem jest gotowy. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm lub też obcinamy końcówkę rękawa samodzielnie. Bierzemy pierwszą warstwę kruchego ciasta i nakładamy krem punktowo na jej spodnią część, tak aby ciasto przylegało do wybranego półmiska, a następnie rozprowadzamy krem po wierzchniej stronie warstwy.

Potem dekorujemy warstwę kleksami z kremu, wypełniając nimi wykrojony kształt. Dokładamy pokrojone w kostkę truskawki, a następnie delikatnie przykładamy kolejną warstwę ciasta. Dekorujemy ją kremem tak samo jak poprzednio. Na koniec możemy wzbogacić dekoracje o nasze ulubione dodatki: pokrojone w plasterki truskawki, kruche ciasteczka, świeże kwiaty, makaroniki i wszystko to, na co mamy ochotę.

Ciasto przechowujemy w lodówce do 20 minut przed podaniem.

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski