Millefoglie z truskawkami

0
441
Strawberry puff mille-feuille with strawberry. Fruity Dessert.

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:

  • 3 opakowania ciasta francuskiego, okrągłego lub kwadratowego
  • 500 ml mleka 
  • 200 g cukru 
  • 5 żółtek 
  • 50 gr mąki typu 00
  • 10 gr skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • Wanilia, starta skórka cytryny
  • 250 gr świeżej śmietany do ubicia
  • 150 gr świeżych truskawek

Przygotowanie:

Wyłóż ciasto do trzech oddzielnych blaszek i gęsto nakłuj widelcem, żeby równomiernie się wypiekło. Piecz w 150° C przez około 40 minut, kiedy ciasto się zarumieni wyjmij z piekarnika i zwiększ temperaturę do 200° C. Posyp ciasto cukrem pudrem i włóż z powrotem do piekarnika, piecz dopóki cukier się nie skarmelizuje. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotuj krem: w rondelku wymieszaj żółtka z cukrem pudrem, i podgrzewaj, cały czas mieszając, dopóki krem nie zgęstnieje. Przełóż krem do pojemnika żaroodpornego i dokładnie przykryj folią spożywczą. Ostudź krem, najpierw do temperatury pokojowej, a następnie schłodź w lodówce. Ubij śmietanę z dwoma łyżeczkami cukru i wymieszaj delikatnie z kremem używając szpatułki, uważaj żeby krem się nie zważył. W ten sposób otrzymasz krem chantilly.

Wyłóż pierwszą warstwę ciasta francuskiego na talerz lub na tackę i, jeśli masz, nałóż okrągłą nasadką od tortownicy. Pomagając sobie szpatułką lub łyżką posmaruj ciasto kremem i połóż na wierzch drobno pokrojone truskawki. Całość przykryj kolejną warstwą ciasta, kremu i truskawek.

Na koniec połóż ostatnią warstwę ciasta, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Przed podaniem rozmrażaj przez kilka godzin w lodówce i udekoruj na wierzchu śmietaną i truskawkami.

Smacznego!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski