Pieczeń w sosie z cebuli i wina

0
58

Składniki:

  • 800 g udźca wieprzowego
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone dymki
  • 1 jabłko
  • 1⁄4 cytryny
  • krem z octu balsamicznego z Modeny
  • 4 liście laurowe
  • szczypta oregano
  • gałązka rozmarynu
  • sól wedle uznania
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie:

Mięso marynować ze wszystkimi składnikami przez 12-16 godzin. Ułożyć mięso i nasmarować gorącym olejem ze wszystkich stron. Tak uszczelnione i podpieczone mięso włożyć do aluminium z odrobiną oliwy do smażenia i kawałkiem jabłka. Piec w piekarniku przez ok. półtorej godziny.

Marynowane mięso gotować dalej na wolnym ogniu na patelni, aż wszystko dobrze się ugotuje. Liście laurowe zmiksować z pozostałymi składnikami sosu. Dodać jeszcze trochę kremu z octu balsamicznego, trochę oleju z gotowania mięsa oraz wypuszczony przez nie sok. Podgrzać, odcisnąć i posolić.

Poczekać, aż mięso ostygnie i pokroić na kawałki. Serwować ciepłe z sosem. Podawać w towarzystwie pieczonych ziemniaków doprawionych oliwą z oliwek extra vergine oraz sosem z mięsa.

Smacznego!

tłumaczenie pl: Katarzyna Kurkowska