Pierniczki z białą dekoracją

0
36

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski

Składniki:
420 g mąki klasy 00
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
113 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru
1 duże jajko
120 ml melasy (ewentualnie miodu, ale zalecamy użycie melasy)
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy lub cytryny

Na lukier:
50 g białka w temperaturze pokojowej
300 g cukru pudru

Przygotowanie:
Roztop masło razem z cukrem, wymieszaj przyprawy z mąką, solą i sodą oczyszczoną. Za pomocą płaskiej trzepaczki umieść w robocie kuchennym masło, cukier i miksuj do uzyskania kremu, dodaj jajko i melasę, skórkę pomarańczy, następnie stopniowo dodawaj mąkę z przyprawami. Zawiń uzyskane ciasto w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 4 lub 5 godzin. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Za pomocą foremek wytnij ciasteczka różnych kształtów i umieść w piekarniku na 8-12 minut. Pozostaw do ostudzenia. Elektryczną trzepaczką lub robotem kuchennym delikatnie roztrzep białko po czym dodaj do niego cały cukier puder i kontynuuj mieszanie do momentu uzyskania białego, bardzo gęstego i zwartego lukru. Przygotuj szprycę z małym otworkiem lub użyj stożka z papieru do pieczenia z wyciętą małą dziurką. Umieść lukier w rękawie cukierniczym i… popuść wodze fantazji dekorując ciasteczka jak tylko zamarzysz. Jeśli w twoim domu są dzieci, włącz je do ozdabiania. Będą się rewelacyjnie bawić!

ten artykuł jest dostępny w wersji włoski polski